Johannes XXIIIs levninger undersøkt

Vatikanet - KI (Zenit) - De jordiske restene av den salige pave Johannes XXIII ble undersøkt den 16. januar som en del av prosessen etter at pave Johannes Paul II har uttrykt ønske om at relikviene til hans salige forgjenger blir flyttet fra krypten under Peterskirken til et alter i selve basilikaen. Tidligere er de jordiske restene av den hellige pave Pius X flyttet opp til et alter til venstre for inngangen i Peterskirken.

Pave Johannes XXIII ble saligkåret den 3. september i fjor. Etter hans død den 3. juni 1963 ble hans legeme ikke balsamert, men det ble injisert formaldehyd for å kunne vise frem legemet for de troende før begravelsen. Denne praksisen ved pavelige dødsfall er fulgt siden midten av 1900-tallet.

Rapporten fra den kanoniske identifiseringen av pave Johannes' legeme ble offentliggjort sist lørdag. Rapporten inneholder blant annet vitnesbyrd av kardinal Virgilio Noe, erkeprest av Peterskirken. Den siste fasen av identifikasjonen ble overvært av kardinalstatssekretær Angelo Sodano og erkebiskop Leonardo Sandri, substitutt i statssekretariatet. Dokumentet erklærer at pavens ansikt var bevart helt, med lukkede øyne og lett åpen munn, men for øyeblikket kaller Vatikanet ikke dette for noe mirakel. Pavens legeme er lagt i en blykiste mens der venter på sitt siste hvilested, og det vil snart bli balsamert og behandlet for preservering. Eksperter i Vatikanet venter flere detaljer tirsdag, når kardinal Noe presenterer sin bok om «Pavelige graver og gravmæler i Peterskirken».

Zenit 25. mars 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
25. mars 2001

av Webmaster publisert 27.03.2001, sist endret 27.03.2001 - 11:22