Rettssak om folkemord i Rwanda åpnet

Brussel - KI (KAP) - Tirsdag den 17. april åpnet i Brussel rettssaken mot antatte medskyldige i folkemordet i Rwanda i 1994. De anklagede er Vincente Ntezimana, Alphonse Higaniro samt de to ordenssøstrene Gertrude Mukangango og Julienne Kizito. Dette er den første rettssaken i denne saken utenfor Rwanda. Den finner sted i Belgia fordi landet etter en lov om folkemord av 1993 også kan stille ikke-belgiere for retten for forbrytelser som blir begått i utlandet. Dette er den første rettssaken etter denne loven. Flere dusin vitner fra det østafrikanske landet er innstevnet, og til sammen skal rundt 170 personer høres i rettssaken. En undersøkelseskommisjon nedsatt av det belgiske statsadvokatembetet foretok i februar en reise til Rwanda for å lete opp vitner.

Ved rettssaken i Brussel må rwandere for første gang forsvare seg for en europeisk jurydomstol mot anklager og medvirkning til folkemord. Statsadvokaten anklager universitetsprofessoren Ntezimana og forretningsmannen Higaniro for flere mord og for samarbeid med hutuekstremistene. Dessuten skal Ntezimana ha skrevet det manifestet som ga en ideologisk begrunnelse for folkemordet i 1994, hvor mellom 500.000 og 800.000 tutsier og moderate hutuer myrdet. Den rwandiske justisministeren Jean de Dieu Mucyo sier at han ønsker rettssaken velkommen, men har også innvendinger. «Juryen består av belgiske borgere uten bakgrunnsinformasjon om de grunnleggende årsakene til folkemordet samt planleggingen og gjennomføringen av det», sier han.

De to benediktinerinnene, sr. Gertrude (42) og Julienne [Maria] (36), bodde i et kloster i Sovu ved Butare sør i Rwanda, men har levd i et belgisk kloster siden de ble evakuert fra Rwanda i 1994. Sr. Gertrude var superior i klosteret, og hun blir beskyldt for å nektet dem som flyktet fra blodbadet å ta tilflukt i klosteret, i stedet tvang hun dem til å dra til en nærliggende helseklinikk. Deretter skal hun ha tilkalt hutusoldater, som senere brukte geværer og macheter for å drepe minst 5.000 mennesker i klinikken. De to anklagede søstrene skal også i følge anklagerne ha hentet bensin for å tenne på klinikkens garasje, hvor minst 500 var innelåst og ble brent levende. Søstrene kan få livstidsstraff om de blir kjent skyldige. Vitnene i deres sak skal avhøres den 8. mai.

Kathpress 4. og 17. april og Catholic World News 11. og 17. april 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
17. april 2001

av Webmaster publisert 20.04.2001, sist endret 20.04.2001 - 11:18