Kristne arrestert og pisket etter protester

Khartoum - KI (CWN) - I Sudans hovedstad Khartoum ble flere dusin mennesker arrestert og andre skadet tirsdag før Skjærtorsdag. Det skjedde etter at tusenvis av kristne fra hele Sudan protesterte foran en katolsk kirke i sentrum av hovedstaden mot en ordre fra den muslimske regjeringen om å flytte påskemessene derfra til en mindre kirke i utkanten av byen. De kristne var nesten alle fra det kristent dominerte Sør-Sudan og samlet seg foran Allehelgenskirken og begynte å steine biler etter at 40 kristne ble arrestert tirsdag da ordren fra regjeringen ble utstedt. Generalsekretæren for det sudanske kirkerådet, Enock Tombe Stethen, sier at kirken hadde nektet å flytte feiringen på grunn av kort varsel og fordi det foreslåtte møtestedet var «uegnet».

Talsmenn for regjeringen hevdet at ordren var utstedt av sikkerhetsgrunner og for «å unngå en konfrontasjon mellom muslimer og kristne». Politiet brukte tåregass og batonger for å spre demonstrantene. Myndighetene la skylden for uroen på vestlige grupper som forsøker å fremstille borgerkrigen i Sudan som en religionskrig, noe som ifølge dem er en «overforenkling». Khartoum-regjeringen i det hovedsakelig muslimske nord har vært i krig med opprørsgrupper i det overveiende kristne sør siden 1980. Borgerkrigen har krevd minst 2 millioner dødsofre og skapt 600.000 flyktninger.

Langfredag opplyste det sudanske kirkerådet at 53 personer ble pisket på skjærtorsdag etter at de var funnet skyldige i opptøyer. Fire kvinner og to barn fikk hver 15 piskeslag før de ble løslatt. Myndighetene idømte 47 menn 20 piskeslag og dessuten 20 dager i fengsel. Pisking er en straff som vanligvis reserveres for slike forbrytelser som å drikke alkohol eller illegal seksuell aktivitet.

Catholic World News 12. og 16. april 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
16. april 2001

av Webmaster publisert 25.04.2001, sist endret 25.04.2001 - 18:51