Pave Johannes XXIIIs legeme vises frem pinsedag

Vatikanet - KI (VIS/KAP/Zenit/CWN) - Den salige pave Johannes XXIII s intakte legeme vil bli vist frem offentlig på pinsedag den 3. juni, først på Petersplassen og deretter inne i Peterskirken. Dette kunngjorde Vatikanets pressetalsmann, dr. Joaquin Navarro-Valls, sist mandag. Pave Johannes XXIII døde den 3. juni 1963, og pinsedag er det nøyaktig 38 år siden. Hans jordiske rester vil ligge i en sarkofag av bronse og krystall og kan først ses under en messe på Petersplassen, som feires av pave Johannes Paul II. Deretter vil sarkofagen bæres i en høytidelig prosesjon inn i Peterskirken, hvor den først vil stilles opp foran høyalteret. Der kan den saliges legeme æres av de troende hele ettermiddagen. Siden vil sarkofagen flyttes til sidealteret «Altare di San Girolamo» (St. Hieronymus-alteret). Dette var pave Johannes' favorittalter og det gjennomgår nå renovering for å kunne motta pave Johannes' legeme. Det ligger ved en av de fire store søylene som bærer kuppelen, ikke langt fra den berømte Peter-statuen sentralt i basilikaen.

Pave Johannes XXIII (1958-63) eller «Johannes den Gode» var en av de høyest elskede pavene i det 20. århundre på grunn av sin folkelige stil og åpningen av Kirken mot verden under Det annet Vatikankonsil. Pave Johannes Paul II saligkåret ham den 3. september 2000, og det ventes at han helligkåres om ikke lenge. Ved en inspeksjon av hans tidligere gravsted i krypten i Peterskirken var hans legeme den 16. januar i år funnet i en fullstendig uråtnet tilstand, noe som ble bekreftet av kardinal Virgilio Noe, erkeprest av Peterskirken, den 27. mars. I folkefromheten blir dette tolket som et tegn på hellighet, men Vatikanet toner ned dette aspektet. Vincenzo Pascali, professor i rettsmedisin ved det katolske universitetet i Roma, forklarer at den dødes legeme ble tilsatt formalin før det skulle stilles ut for de troende, og dette hindret forråtnelse. I tillegg har legemet vært beskyttet av tre kister, som har holdt oksygen ute.

Vatican Information Service, Kathpress, Zenit og Catholic World News 30. april 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
30. april 2001

av Webmaster publisert 03.05.2001, sist endret 03.05.2001 - 11:06