De polske biskopene ber om tilgivelse for massakren i Jedwabno

Warszawa - KI (KAP) - De katolske biskopene i Polen vil be om tilgivelse for massakren i Jedwabno i 1941. Den polske bispekonferansen sier at bønnen om tilgivelse for udåden retter seg til Gud, men også til de jødiske ofrene. Den 27. mai vil derfor bønnen om tilgivelse bli lest offentlig i en kirke ved den tidligere gettoen i Warszawa. I juli 1941 drev polakker og tyske soldater rundt 1.600 jøder inn i en låve i den lille byen Jedwabno i det nordøstlige Polen. Deretter ble det satt fyr på bygningen, og alle omkom.

I begynnelsen av mars i år vedgikk president Aleksander Kwasniewski og kardinalprimas Jozef Glemp det polske ansvaret for massakren. Kwasniewski forkynte at han i anledning 60-årsdagen for pogromen ville be jødene om unnskyldning «i Polens navn» for det som skjedde. Etter det brøt det ut en voldsom debatt i befolkningen. I januar avviste 72% enhver form for unnskyldning. Michael Schudrich, rabbiner av Warszawa og Lódz, erklærte etter en brevveksling med kardinal Glemp at jøder og katolikker ville be sammen for ofrene og gjerningsmennene på årsdagen for tragedien.

Den tidligere talsmannen for bispekonferansen, biskop Tadeusz Pieronek, erklærte at denne bønnen også vil omfatte alle andre ofre for forfølgelse og krig. Den polske biskopene kom i vår med en generell unnskyldning for antisemittisme fra Kirkens side. Kardinal Glemp uttrykker håp om at jødene i Polen til gjengjeld for denne unnskyldningen på sin side tar på seg ansvaret for de lidelser som enkelte jøder påførte andre polske borgere under og etter krigen som kollaboratører for sovjetmakten.

For tiden blir jødemassakren i Jedwabno gransket på nytt, men resultatene ventes ikke å foreligge før om noen måneder. Massakren ble aldri fullstendig oppklart, selv om en domstol etter en straffesak i 1949 dømte en polakk til døden og 11 landsmenn til fengselsstraffer. Polens daværende kommunistiske regjering la all skyld for massakren på tyskerne. Ca 1930 var rundt 60% av de 2.200 innbyggerne i Jedwabno jøder.

Kathpress 3. mai 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
3. mai 2001

av Webmaster publisert 08.05.2001, sist endret 08.05.2001 - 11:06