Løsning for Vatikanradioen

Vatikanet - KI (Zenit) - Det italienske ministerrådet har godkjent en avtale om at Vatikanradioen reduserer sine kortbølgesendinger for å oppfylle Italias strenge miljøstandarder. Denne godkjennelsen er øyensynlig slutten på disputten om den elektromagnetiske strålingen fra Vatikanradioens antenne i Santa Maria di Galeria, rundt to mil fra Roma. Strålingen fikk skylden for helseproblemer i området, selv om Vatikanradioen og mange vitenskapsmenn sier at beskyldningene er grunnløse.

Den italienske miljøvernministeren, Willer Bordon, har annonsert at han går av på grunn av godkjennelsen av avtalen, som har blitt utarbeidet av en bilateral kommisjon bestående av tjenestemenn fra Vatikanradioen og den italienske regjeringen. Bordon, som tidligere var leder for kommunistpartiets ungdom, hadde håpet å få stoppet Vatikanradioens sendinger andre påskedag. Den italienske regjeringen, ledet av sosialisten Giuliano Amato, valgte imidlertid å akseptere forslaget fra Vatikanradioens direktører om å redusere sendingene gradvis i henhold til italiensk lov.

Før 20. mai vil Vatikanradioen reorganisere sine kortbølgesendinger fra Santa Maria de Galeria. En avgjørelse skal treffes 18. mai om reduksjon i sendingene på mellombølgen. Frem til nå har Vatikanradioens sendinger fulgt standardene til Verdens helseorganisasjon (WHO) og Den europeiske union (EU). Italias standarder er imidlertid nyere og mye strengere.

Vatikanradioen har redusert sine sendinger betydelig de siste ukene, noe som har gått ut over lytterne, heter det i en erklæring fra radioens direktører. Justeringene som ble foretatt den 1. februar og 16. april betydde at de praktisk talt nådde grensene som italiensk lov pålegger.

Zenit 4. mai 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
4. mai 2001

av Webmaster publisert 08.05.2001, sist endret 08.05.2001 - 11:09