Nonne myrdet i Guatemala - politisk motivert mord?

Søster Barbara Ann Ford (64 år) fra kongregasjonen "Sisters of Charity" fra New York, ble brutalt myrdet på gaten, lørdag 5. mai. Søster Barbara Ann hadde arbeidet sammen med biskop Juan Gerardi, som ble funnet myrdet 26. april 1998. Biskopen var en menneskerettighetsforkjemper, og ble antagelig myrdet av politiske årsaker. Det spørres nå om det samme kan gjelde drapet på søster Barbara Ann.

Søster Barbara Ann ble angrepet av tre menn, og allerede tirsdag ble tre menn arrestert som nå er mistenkte for å stå bak ugjerningen. I følge politiets informasjonskontor, karakteriseres mordet som et resultat av "forsøk på biltyveri". Bilen ble riktignok stjålet, men ble derimot forlatt etter noen meter. "På bakgrunn av at offeret er så spesielt, og på bakgrunn av type forbrytelse, tror vi at det kan dreie seg om et politisk mord", sier Fernando Penados, som arbeider ved "Kontoret for Strategisk Analyse".

Nonnen arbeidet i Caritas, i bispedømmet Santa Cruz del Quiché, hvor hun hadde bodd siden 1989. (Quiché ligger 180 kilometer nord for hovedstaden, Guatemala City.) Hun ledet et drikkevannsprosjekt i bispedømmet, hvor hun frem til 1995 samarbeidet bl.a. med Caritas Norge. Senere organiserte hun et prosjekt om mental helse, hvor vitner til massakrer og krigsforbrytelser fortalte om sine opplevelser. Mange av disse var Maya-indianere som, før søster Barbara Ann kom, aldri hadde snakket om sine erfaringer fra 36 år med krig.

Søster Barbara Ann deltok i arbeidet med biskop Gerardi´s menneskerettighetsrapport. Denne rapporten lister opp krigens grusomheter, og gir militæret ansvaret for 90 % av dem. For tiden pågår en rettssak mot de som mistenkes for drapet på biskop Gerardi. Det er fem menn, av dem er tre militære.

Mandag ble nonnens døde legeme bragt til katedralen i Guatemala City, hvor en stor mengde samlet seg for å vise respekt til hennes liv og gjerning. Tirsdag ble hun bragt videre til Bronx.

Zen Zenit/ KI Katolsk Informasjonstjeneste Oslo
10. mai 2001

av Webmaster publisert 10.05.2001, sist endret 10.05.2001 - 16:33