Kristne ofre for sharia

Lagos/München - KI (KAP) - I det nordlige Nigeria blir kristne stadig oftere ofre for sharia, selv om dette islamske rettssystemet egentlig bare skal gjelde for muslimer. Dette forteller den katolske biskopen av bispedømmet Okigwe, Anthony Ekezia Ilonu. Kristne blir arrestert, og før de kan bevise at de er kristne, har de allerede mistet en hånd, et øre eller et øye. Sharia krever blant annet et strengt skille mellom kjønnene på offentlige transportmidler, hoteller og restauranter. Også bankvirksomhet må avvikles i henhold til islamske prinsipper.

Ilonu forteller at de katolske biskopene allerede har snakket med muslimske religiøse ledere. De avviser imidlertid alt ansvar for innføring av sharia i ni nordnigerianske forbundsstater, da dette bare blir fremmet av islamistiske fundamentalister som på sin side ligger i konflikt med de religiøse lederskikkelsene. For å hjelpe katolikkene i nord har bispedømmene i det overveiende katolske sør blitt «faddere» for nordlige bispedømmer.

De fleste nigerianerne ønsker seg en «suverenitetskonferanse» som skal forandre Nigeria til en konføderasjon, men regjeringen vil bare gå med på en «nasjonalkonferanse», som ikke har noen mulighet til å forandre konstitusjonen, sier Ilonu. I Nigeria har islam og kristendommen hver omtrent halvparten av befolkningen. Av de kristne bekjenner en fjerdedel seg til Den katolske kirke, mens de øvrige tilhører en av de flere hundre protestantiske trossamfunnene. Forfatningen av 1999 forbyr å fastlegge en statsreligion. Selv om president Olusegun Obasanjo er kristen, har islam en sterk stilling i staten.

Siden innføringen av sharia i enkelte forbundsstater i fjor har landet opplevd økende religiøs og etnisk polarisering. Kristne grupperinger har for få dager siden fordømt oppfordringen fra den tidligere makthaveren, general Mohammed Buhari, om at muslimer ved presidentvalget i 2003 skal stemme mot en kristen kandidat. I uavhengige erklæringer oppfordrer den regionale Forbundet av Nigerias kristne (CAN) og de anglikanske biskopene i landet regjeringen til president Obasanjo til å fordømme uttalelsen som en alvorlig trussel mot landets indre sikkerhet. Buhari, som ledet landet i 20 måneder etter et statskupp i 1983, regnes som en sterk tilhenger av sharia.

Kathpress 20. juni 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. juni 2001

av Webmaster publisert 27.06.2001, sist endret 27.06.2001 - 11:17