Mont-Saint-Michel sentrum for Jerusalem-ordenen

Paris - KI (KAP) - Ni ordensfolk fra Jerusalem-fellesskapet (Fraternités monastiques de Jérusalem)er flyttet inn i klosteret på den nordfranske klosterøya Mont-Saint-Michel. De fire søstrene og fem brødrene vil gjenopplive klosterlivet på øya utenfor kysten av Normandie. De siste årene har nesten alle ordensfolkene som har bodd på øya, forlatt den på grunn av høy alder. De to gjenværende munkene skal tilbringe sine pensjonistdager på øya, men ikke i klosteret.

Med ordensfellesskapets innflytting avsluttes en flere måneder lang strid mellom kirke og stat og bruken av klosterøya. Staten ville drastisk redusere det området som var stilt til munkenes disposisjon, og de ville også begrense gudstjenestefeiringen. I følge rapportene vil blant annet den daglige middagsmessen igjen bli innført. Dette hadde myndighetene først avvist for ikke å legge begrensninger i veien for de rundt tre millioner turistene som hvert år besøker øya. Det skal imidlertid sørges for at gudstjenestebesøkerne ikke benytter den gratis adgangen til også å skaffe seg gratis tilgang til severdighetene.

Staten er eier av valfartsstedet, men stilte i 1969 et areal til disposisjon slik at et ordensfellesskap igjen kunne slå seg ned der. Granittøya utenfor Normandie har siden 500-tallet vært bebodd av munker. Benediktinerklosteret fra 966 er i sin nåværende form fra 900-1400-tallet et enestående minnesmerke over den middelalderlige kloster- og festningsarkitekturen. Øya har siden 1879 vært knyttet til fastlandet med en molo. I mange år har det vært arbeider i gang for å stoppe tilsandingen av øya.

Kathpress 26. juni 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
26. juni 2001

av Webmaster publisert 03.07.2001, sist endret 03.07.2001 - 11:04