De russisk-ortodokse nær brudd med Konstantinopel

Vatikanet - KI (CWN) - En talsmann for patriarkatet i Moskva har indikert at den økumeniske dialogen med Den katolske kirke fortsetter, til tross for uenighet om pavebesøket i Ukraina. Imidlertid gjør han oppmerksom på at den økumeniske patriarken av Konstantinopel er i ferd med å bringe den ortodokse verden på randen av «et skisma identisk med det i 1054».

Fader Nikolaj Balashov, den ledende tjenestemannen for økumeniske saker i den russisk-ortodokse kirken, sier at spenningen blant de ortodokse skyldes situasjonen i Ukraina, hvor tre ulike grupper står mot hverandre. Patriarkatet i Moskva hevder at bare den største av gruppene er autentisk, mens de to andre er skismatiske. Men patriarkatet i Konstantinopel har nå møter med de to andre gruppene, som har planer om å slå seg sammen og håper på å få anerkjennelse av Konstantinopel som den uavhengige ukrainske ortodokse kirke. Hvis Konstantinopel virkelig anerkjenner en ortodoks kirke i Ukraina som er uavhengig av Moskva, vil dette skrittet ha «alvorlige konsekvenser, ikke bare for Ukraina, men for den universelle kirken», sier fader Balashov. Han advarer mot at et slikt skritt kunne skape «et brudd i forbindelsene mellom Moskva og Konstantinopel og en alvorlig krise for den ortodokse verden».

I et intervju med den italienske avisen Avvenire sier fader Balashov at pavens reise til Ukraina hadde belastet forbindelsene med Moskva, men at den økumeniske dialogen vil fortsette. Ved å hilse på den ortodokse patriarken Filaret av Kiev, som ikke anerkjennes av Moskva, har pave Johannes Paul II «utvidet den kløften som skiller oss», sier den russiske presten. Men, la han til, «dialogen er alt for viktig for alle som er involvert» til å bli stanset «til tross for kjøligheten de siste dagene».

Catholic World News 3. juni 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
3. juli 2001