Muslimer ber paven ødelegge «fornærmende» fresker

Roma - KI (Catholic Herald) - Muslimer i Italia har sendt en kraftig protest til paven mot et maleri i en kirke i Bologna som viser Muhammed blant de fortapte i Dantes Inferno, og de krever at det blir fjernet. En gruppe som kaller seg Unionen av muslimer i Italia sier at den har skrevet til pave Johannes Paul II og til erkebiskopen av Bologna, kardinal Giacomo Biffi, om det «blasfemiske og obskøne» maleriet i basilikaen San Petronio i Bologna.

Maleriet er av Giovanni da Modena og ble laget mellom 1410 og 1415. Det viser «den edle profeten Muhammed, den siste av Guds budbringere, kastet i helvete fullstendig naken», sier gruppen. En slange slynger seg om kroppen hans og en demon synes «å torturere ham», legger de til. Maleriet er en del av en syklus som viser Dommedag. Det befinner seg i det fjerde kapellet, som ble bygd av den rike ullhandleren Bartolomeo Bolognini. Scenen som er avbildet, er fra Canto XXVIII i Inferno, som ble skrevet mens Muhammed ble betraktet som ansvarlig for et skisma.

Adel Smith, president for Unionen av muslimer, krever i brevet en unnskyldning for maleriet og at det blir fjernet fra kirken. Hun sier at dette bildet er absolutt uakseptabelt «for alle muslimer i hele verden», siden det representerer en fornærmelse av en langt mer alvorlig natur enn Salman Rushdies «Sataniske vers». I motsetning til katolikker ville muslimer, på grunn av sine «opphøyde og uforlignelige dyder aldri våget å male Jesus, Allahs tjener, eller hans mor naken på veggene i våre moskeer», sier hun. Hun legger til: «I våre skoler er det ingenting som studeres som er mot profeten Jesus».

Bolognini-kapellet er det eneste i basilikaen som er bevart med sine originale dekorasjoner fullstendig intakt. Som svar på Unionens klage har bispedømmets myndigheter ikke gitt noen indikasjoner på noen villighet til å fjerne maleriet. Adriano Guarneri, talsmann for kurien i Bologna, sier: «Med all respekt kan vi ikke akseptere at det 600 år etter [at maleriet ble laget] blir oppdaget at maleriet kan ses på som fornærmende mot islam». Basilikaens rektor, p. Oreste Leonardi, påpeker at kapellet er stengt for publikum. Han sier at han ikke er sikker på om kardinal Biffi i det hele tatt var klar over eksistensen av denne referansen til Muhammed, som er en liten detalj. «De burde klage til Dante», sier han, «men nå er vi i det tredje årtusen, ikke i middelalderen».

Catholic Herald 6. juli 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
6. juli 2001

av Webmaster publisert 11.07.2001, sist endret 11.07.2001 - 11:08