Tysk nazi-offer klar for saligkåring

Vatikanet - KI (Zenit) - Blant de dekretene om martyrium som ble promulgert lørdag den 7. juli i nærvær av pave Johannes Paul II, gjaldt et den ærverdige syvbarnsfaren Nikolaus Gross. Hans motstand mot nazismen kostet ham livet. Han var en ikkevoldelig motstander av regimet og arbeidet for et samvittighetsopprør mot Hitler.

Nikolaus Gross ble født i 1898 i Niederwenigern nær Essen og arbeidet først i gruvene. Som 19-åring registrerte han seg i den kristne gruvearbeiderforeningen og som 20-åring ble han medlem av det kristne Sentrumspartiet. Som 22-åring ble han sekretær for gruvearbeidernes ungdomsforbund og begynte å arbeide for Westdeutschen Arbeiterzeitung, avisen til den katolske gruvearbeiderbevegelsen. To år senere var han avisens redaktør. Fra sitt hovedkvarter i Köln holdt han sine lesere orientert om de skadelige effektene av nazipropagandaen.

Da nazistene kom til makten i Tyskland, startet vanskelighetene. Avisen ble stengt i 1938 som «statsfiendtlig», men den fortsatte å komme ut under jorden. Selv om Gross og hans kolleger ikke var innblandet i 20.-juli-attentatet mot Der Führer, ble han og de andre medlemmene av gruppen enten fengslet eller henrettet. Den 23. januar 1945 ble Nikolaus Gross henrettet i fengslet Plötzensee i Berlin. Hans legeme ble brent og asken spredt for vinden.

Zenit 15. juli 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
15. juli 2001

av Webmaster publisert 19.07.2001, sist endret 19.07.2001 - 10:41