Fransk luthersk biskop konverterer til katolisismen

Paris - KI (KAP/CWN) - En fransk luthersk biskop, eller egentlig «kirkeinspektør», siden enkelte lutherske kirker ikke bruker betegnelsen biskop (tilsvarer vårt superintendent etter reformasjonen), Michel Viot (57), har annonsert sin konversjon til katolisismen. Han sier til den franske katolske avisen La Croix at Felleserklæringen om rettferdiggjørelseslæren, som ble undertegnet av de katolske og lutherske kirkene den 31. oktober 1999, var årsaken til hans konversjon. «For at verden skal tro, er det nødvendig at kristne er forent», sier Viot.

Viot sier at han er den første lutherske pastoren med rang av biskop som konverterer til katolisismen siden reformasjonen på 1500-tallet. Han understreker at hans konversjon ikke er en krigserklæring, men håper han kan bidra til enhet. Han har i mange tiår engasjert seg for fred og forståelse mellom de kristne kirkene. Men samtidig sier han at det fantes noen ting i de protestantiske kirkene som uroet ham. For eksempel tillates udøpte å få kommunionen og legfolk kan lede eukaristifeiringen. I mange år har han følt seg «hjemme» i den katolske messefeiringen.

Viot er ugift, og han sier at han håper å kunne bli prest, men først må han tilbringe en tid som leg medarbeider i et sjelesorgteam i en katolsk menighet i Chateaudun i bispedømmet Chartres i Midt-Frankrike. Deretter kan han bli diakon og senere katolsk prest. Viot ble døpt katolsk, men ble ikke religiøst oppdratt. I ungdommen ble han kjent med den lutherske kirken og ble pastor. I 1981 ble han valgt til president for det lutherske konsistorium i Paris og i 1996 fikk han rang av «kirkeinspektør».

Kathpress 17. juli og Catholic World News 16. juli 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
17. juli 2001

av Webmaster publisert 19.07.2001, sist endret 19.07.2001 - 10:47