Kardinal Sandoval: President Fox lever «i synd»

Mexico By - KI (KAP/Zenit/CWN) - Kardinal Juan Sandoval, erkebiskop av Guadalajara, har i følge den meksikanske avisen Reforma rettet kritikk mot Mexicos president Fox' andre ekteskap. Han sier at presidenten gir «et dårlig eksempel» for sitt land ved å leve i en «irregulær situasjon, som er en situasjon av synd». Kirken kan på ingen måte godta et slikt forhold, understreket erkebiskopen. Kardinal Norberto Rivera av Ciudad de Mexico har tidligere sagt at president Vicente Fox (59) og hans nye kone Martha Sahagún Jiménez (48) ikke får motta botens og eukaristiens sakrament, siden de begge er skilt uten at deres første respektive ekteskap er annullerte. Fox, som ironisk nok er den mest religiøse mannen som har vært president i Mexico på 70 år, giftet seg den 2. juli i en privat sivil seremoni med Sahagún, sin pressetalsmann gjennom lang tid. Kritikere sier at Fox risikerer å virke som en hykler etter å ha fremhevet sine religiøse verdier under valgkampen i fjor. Men han hadde kommet i en vanskelig situasjon etter som meksikanerne var blitt mer og mer kritiske til at han bodde sammen med Sahagún uten å være gift. Begge er katolikker som har fått sivile skilsmisser etter tidligere katolske ekteskap. Begge har barn.

Kardinal Rivera, som er den høyest rangerte kirkelederen i Mexico, fikk kritikk for å blande seg inn i politikken og visker ut skillet mellom Kirke og stat, men kardinalens talsmann sa at kardinalen var i sin fulle rett som hyrde til å snakke om åndelige spørsmål. Uansett har kardinalen bare gjentatt Kirkens lære om at en fraskilt person kan motta kommunion, men at en gjengift katolikk som ikke har fått det første ekteskapet annullert, ikke kan det.

Kirkelige tjenestemenn i Mexico sier at de ikke kjenner statusen til Sahagúns og Fox' kirkelige begjæringer om annullering av sine respektive første ekteskap. Vatikanets talsmann, dr. Joaquin Navarro-Valls har uttalt at han er sikker på at Fox' ekteskap ikke er blitt annullert.

Kathpress 19. juli, Zenit 3. juli, Catholic World News 3. og 4. juli 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
19. juli 2001

av Webmaster publisert 24.07.2001, sist endret 24.07.2001 - 13:37