Tusenårsfeiringen av Ungarns kristning avsluttet

Vatikanet - KI (KAP) - Den ett år lange feiringen av tusenårsjubileet for Ungarns kristning er avsluttet med en nasjonal og religiøs feiring i Esztergom og Budapest. På festen for Marias opptakelse ble den hellige Stefanskronen brakt til Esztergom, hvor kardinalprimas Laszlo Paskai feiret en festmesse der også Ungarns president Ferenc Madl deltok i spissen for tallrike representanter for det offentlige liv. Dagen etter, på minnedagen for den hellige kong Stefan I av Ungarn, ble Stefansbasilikaen i Budapest, som var blitt konfiskert av de kommunistiske makthaverne, høytidelig levert tilbake til Den katolske kirke ved en høytidelig seremoni.

Stefanskronen ble fulgt av tusenvis av mennesker på sin vei fra Budapest til Esztergom. Zoltan Balogh, som er statsminister Viktor Orbans rådgiver i religiøse spørsmål, talte om kronens betydning for den ungarske nasjon. Kronen har i historiens løp blitt symbol på den ungarske statsdannelsen, noe som er enestående i Europa. Balogh understreket kronens fellesskapende kraft, derfor har den også i den ettårige millenniumsfeiringen vært utstilt i parlamentet i Budapest. Etter at kronen ble gitt tilbake fra USA i 1978, har den vært utstilt i det ungarske nasjonalmuseet. Kronen har flere ganger vært gjemt og nedgravd i nasjonale krisetider, og fra en av disse periodene har den fått sitt karakteristiske skjeve kors.

Den hellige kronen forsvant under krigen - det viste seg at den var blitt tatt av den amerikanske hæren i 1945, noe som ble offentliggjort i 1951. Den ble plassert i Fort Knox sammen med den amerikanske gullreserven, ikke som et krigstrofé, men i påvente at Ungarn igjen ble «fritt» (dette var midt under Den kalde krigen). I 1978 ble Ungarn vurdert som fritt nok, til tross for kommunismen, og den 5. januar leverte den amerikanske utenriksministeren Cyrus Vance kronen tilbake til den ungarske regjeringen.

Ved festmessen i Esztergom koncelebrerte kardinal Paskai sammen med formannen for den ungarske bispekonferansen, erkebiskop István Seregely, den apostoliske nuntius i Budapest, erkebiskop Karl-Josef Rauber, og flere ungarske biskoper. Også de fremste representantene for de andre kristne kirkene var til stede ved messen. Nuntius Rauber leste opp det apostoliske brev fra pave Johannes Paul II, hvor paven priste kong Stefans fortjeneste i kristningen av Ungarn. Som avslutning av festen i Esztergom ble det avduket en skulptur av Miklos Melocco som forestiller kong Stefans kroning. Skulpturen ble velsignet av biskopene for de ulike kristne kirkene i fellesskap. Torsdag undertegnet kardinal Paskai i Budapest dokumentet som ga Stefansbasilikaen tilbake til Kirken. Den imponerende katedralen i den ungarske hovedstaden ble nasjonalisert av den kommunistiske regjeringen i 1948. Den ungarske staten har forpliktet seg til også i fremtiden å finansiere det løpende vedlikeholdet av basilikaen, som først ble ferdigstilt i 1905. Siden begynnelsen av restaureringen i 1993 har det blitt brukt mer enn 100 millioner kroner.

Kathpress 17. august 2001/web.singnet.com.sg KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
17. august 2001

av Webmaster publisert 29.08.2001, sist endret 29.08.2001 - 14:50