Huleklosteret i Kyjiv 950 år

Kyjiv - KI (KAP) - Ortodokse kristne fra mange land feiret tirsdag 950-årsjubileet for det berømte Huleklosteret i den ukrainske hovedstaden Kyjiv (Kiev), som ble grunnlagt i 1051. Men feiringen ble overskygget av splittelsen i den ortodokse kirke i landet. Mens den ukrainske regjeringen og det ortodokse pseudo-patriarkatet Kyjiv, som ikke er anerkjent av noen annen ortodoks kirke, avholdt en stor statlig feiring, sendte den autonome ukrainsk-ortodokse kirke av Moskva-patriarkatet, som klosteret egentlig ligger under, bare en representant. Festliturgien i Huleklosteret fant sted i den gjenoppbygde Oppstandelseskatedralen, som ble ødelagt av tyskerne under Andre verdenskrig.

Klosteret ligger på en bratt skråning over elva Dnjepr, og det var helt fra grunnleggelsen et av sentrene for den østslaviske kristendommen. Derfra bredte ikonmalerkunsten seg til Russland, munker i huleklosteret skrev religiøse verker og kronikker på kirkeslavisk, den første forløperen for den russiske litteraturen. I nødstider flyktet munkene ned i et forgrenet system av huler og underjordiske kirker, og der ble også klosterets abbeder og hellige gravlagt.

Man kan i dag få tillatelse til å se hulene, og de er en av de største attraksjonene for ortodokse pilegrimer og turister i Kyjiv. I 1926 stengte sovjetregjeringen klosteret, og først i 1992 vendte de ortodokse munkene tilbake.

Kathpress 29. august 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
29. august 2001

av Webmaster publisert 04.09.2001, sist endret 26.04.2019 - 13:35