Patriark Bartholomaios: Ikke vær redd for et pavebesøk

Sofia - KI (KAP) - Den økumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartholomaios I, har oppfordret Bulgaria til «uten forbehold» å ønske pave Johannes Paul II velkommen til et mulig besøk i landet. «Hvis det ortodokse fellesskapet i Bulgaria er fast i sin tro, behøver den ikke å være redd for noe, verken for et pavebesøk eller fra andre ikke-ortodokse trossamfunn», sier patriarken til den bulgarske avisen Trud. Bartholomaios I kom onsdag på et fire dagers besøk til Bulgaria, hvor han vil møte kirkelige og statlige representanter.

Et pavebesøk i Bulgaria kan komme til å finne sted våren 2002, kom det frem i begynnelsen av august etter et møte mellom parlamentspresident Ognjan Gerdsjikov og den apostoliske nuntius i Bulgaria, erkebiskop Antonio Mennini. Metropolitt Gelasij, generalsekretær for den hellige synode i den bulgarsk-ortodokse kirke, understreker imidlertid overfor avisen Dnevnik at hans kirke ikke vil invitere paven.

Vatikanet har tidligere flere ganger understreket at pave Johannes Paul II er beredt til å reise til Bulgaria hvis dette kan bidra til en forsoning innenfor den bulgarsk-ortodokse kirke, som er preget av alvorlige spenninger. Kirken var splittet mellom 1996 og 1998 gjennom utnevnelsen av en «motpatriark». Til tross for bileggelsen av skismaet er det fortsatt harde motsetninger mellom de ulike strømningene i den ortodokse nasjonalkirken.

Den katolske kirke i Bulgaria er en liten minoritet med bare rundt 1% av de åtte millioner bulgarere som medlemmer. Et lignende antall tilhører de ulike protestantiske samfunnene. 85% av befolkningen tilhører den ortodokse kirke, mens 13% er muslimer.

Kathpress 7. september 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. september 2001

av Webmaster publisert 11.09.2001, sist endret 11.09.2001 - 16:44