Kardinal Danneels krever reform av bispesynoden

Brussel - KI (KAP) - Den belgiske primas, kardinal Godfried Danneels, tar til orde for reformer i Kirken. Det som er mest påtrengende, er å reformere bispesynodene, sier Danneels i et intervju mandag med den belgiske avisen La Libre Belgique. Disse synodene er et ufravikelig organ for kollegialiteten, men den nåværende formen på debattene i denne forsamlingen må forbedres.

Konkret krever kardinal Danneels en mer aktiv rolle for møtenes moderatorer, som nå bare kan tildele talerne ordet. Dessuten må det gis anledning til diskusjon, mener kardinalen. Hittil har arbeidsgruppene vært oppdelt etter språkgrupper, noe som ikke alltid fører til målet. Problemene er ofte svært forskjellige i enkelte regioner, land og kontinenter.

Den kommende bispesynoden om bispeembetet er i følge kardinal Danneels en ny «forspilt sjanse», fordi det ikke gis anledning til en virkelig debatt. Han kritiserer også at biskopene nå er henvist til «støtte» fra Vatikanets pressetalsmann når de skal uttale seg offentlig. Han mener at biskopene er fornuftige og ansvarlige nok til å tale i eget navn. Til slutt oppfordrer kardinalen Kirken til å finne et mer «direkte og journalistisk språk».

Kathpress 10. september 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
10. september 2001

av Webmaster publisert 11.09.2001, sist endret 11.09.2001 - 17:00