Hundre døde i kamper mellom kristne og muslimer

Abuja - KI (KAP) - Opptil hundre mennesker ble drept i helgen i harde kamper mellom kristne og muslimer i den nigerianske byen Jos. Mens myndighetene i Jos snakker om femti døde, går uoffisielle meldinger ut fra et langt høyere antall ofre. Nigerianske aviser melder mandag at i tillegg flyktet rundt 6.000 mennesker, for det meste kvinner og barn, til politistasjoner og militærkaserner.

President Olusegun Obasanjo, som lørdag beordret militære til Jos og innførte nattlig portforbud, fordømte volden og sa at mennesker som virkelig tror på Gud, ikke kan drepe sine medmennesker. Han kan ikke forstå hva slags muslimer eller kristne det er som tenner på kirker eller moskeer.

Urolighetene brøt ut fredag i Jos, som ligger midt i Nigeria, etter at unge tilhengere av de to religionene gikk løs på hverandre etter verbal strid utenfor en moske. Flere kirker og moskeer ble satt i brann, og det ble satt opp sperringer i gatene av brennende bildekk. Politiet forsøkte med skytevåpen og tåregass forgjeves å drive de stridende gruppene bort fra hverandre. Tross massiv innsats fra politi og militære fortsatte urolighetene lørdag og søndag.

Søndag morgen forsøkte muslimer å forstyrre en kristen gudstjeneste, men ble forhindret av politiet. Blant de fire millioner innbyggere i Jos utgjør muslimene en minoritet. Siden innføringen av den islamske straffeloven sharia i til sammen elleve forbundsstater har forholdet mellom kristne og muslimer i landet vært svært spent. Kort før utbruddet av urolighetene i Jos var en muslim blitt utnevnt til leder for et statlig program til kamp mot fattigdommen.

I Jos skal imidlertid de siste urolighetene også ha vært etnisk betinget. Mens de kristne stort sett tilhører det lokale Berom-folket, er muslimene i de fleste tilfeller Fulani eller Hausa.

Kathpress 10. september 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
10. september 2001

av Webmaster publisert 11.09.2001, sist endret 11.09.2001 - 17:02