Paven fastholder sine reiseplaner til Armenia og Kasakhstan

Vatikanet - KI (KAP/Zenit) - Til tross for den internasjonale spenningen etter terrorangrepene i USA holder pave Johannes Paul II fast ved sine reiseplaner til Armenia og Kasakhstan. Reisen skal finne sted mellom 22. og 27. september. Begge landene ligger i kriseregionen Det nære østen, og Kasakhstan har i likhet med andre sentralasiatiske tidligere sovjetrepublikker blitt trukket inn av USA i konsultasjoner foran de planlagte militære aksjonene.

Paven har på sommerstedet Castel Gandolfo hatt møte med den nye armenske ambassadøren til Den hellige Stol, Edvard Nalbandian. Der oppfordret paven til fred med nabolandet Aserbajdsjan. Paven erklærte at Den hellige Stol støtter ethvert folks legitime anstrengelser for velvære og frihet, men at man like uopphørlig oppfordrer folkene til dialog med sine naboer for å muliggjøre en varig og rettferdig fred. Han uttrykte full tillit til det armenske folks evne til å realisere disse legitime bestrebelser.

Armenia har i ti år befunnet seg i konflikt med Aserbajdsjan om enklaven Arzach (Nagarno-Karabach), som ligger inne i Aserbajdsjan, men bebos av armenere og er okkupert av Armenia.

Paven reiser den 22. september til Kasakhstan, et land med muslimsk flertall. Eksperter på terrorisme sier at landet ikke har noe tilknytning til muslimske terrorgrupper. Den 25. september drar paven til Armenia, hvor flertallet tilhører den armensk-apostoliske kirke, som brøt med Roma etter konsilet i Kalkedon i 451. I 1996 ble paven og den daværende armensk-apostoliske lederen, patriark Karekin I, enige om de teologiske spørsmålene om Kristi natur, som førte til splittelsen for 1550 år siden.

Kathpress og Zenit 16. september 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
16. september 2001