Nobelprisen til paven eller Kofi Annan?

Oslo - KI (Zenit) - Pave Johannes Paul II og FNs generalsekretær Kofi Annan er favoritter til årets Nobels fredspris, melder Reuters.

Eksperter som nyhetsbyrået har spurt, mener at komiteen på fem personer søker å kåre en høyt profilert, men relativt ikke-kontroversiell vinner for å markere hundreårsjubileet for fredsprisen, som første gang ble tildelt i 1901. President Stein Tønnesson ved Det internasjonale fredsforskningsinstituttet i Oslo mener at Kofi Annan i år er den mest sannsynlige vinneren, spesielt på grunn av krigsfaren, mens president Adam Daniel Rotfeld ved Det internasjonale fredsforskningsinstituttet i Stockholm håper at pave Johannes Paul II får prisen for sitt arbeid for å redusere spenningen mellom verdens religioner, eller at Annan og FN får den. «Paven er den åndelige lederen som har bidratt til fred i mange deler av verden», sier Rotfeld.

Imidlertid reduseres pavens sjanser ved at Oslos lutherske biskop Gunnar Stålsett er medlem av komiteen, og han har kritisert paven sterkt for hans angivelige motstand mot bruk av kondomer i kampen mot aids.

Årets vinner av Nobels fredspris vil bli offentliggjort fredag den 12. oktober.

Zenit 28. september 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
28. september 2001

av Webmaster publisert 05.10.2001, sist endret 05.10.2001 - 14:12