Paven foreløpig ikke til Oseania

Vatikanet - KI (KAP/CWN) - Pave Johannes Paul kan foreløpig ikke foreta sin lenge ventede reise til Oseania, åpenbart av helsemessige årsaker. Torsdag erklærte generalsekretæren for Bispesynoden, kardinal Jan Schotte, til rundt 300 biskoper i Vatikanet at pave Johannes Paul II vil foreta den høytidelige promulgering av sluttdokumentet fra Oseania-synoden i Roma den 22. november, nøyaktig tre år etter åpningen av kontinentalsynoden i Vatikanet.

Ved tidligere kontinentalsynoder har paven reist til den aktuelle verdensdelen og undertegnet og forkynt sluttdokumentet ved en høytidelig messe. Sluttdokumentene oppsummerer konklusjonene som ble gjort av biskopene samt de utfordringene som Den katolske kirke står overfor i de respektive områdene.

Kardinal Schotte opplyste at paven hadde bestemt seg for å promulgere sluttdokumentet i Vatikanet «etter lange overlegninger og diskusjoner». I Vatikanet blir det sagt at paven har bestemt seg for foreløpig å ikke legge ut på den svært lange reisen til Oseania av helsemessige årsaker, i tillegg til de vanskelighetene den nåværende verdenssituasjonen skaper for reisevirksomhet. På den andre side har han ikke villet la biskopene i Australia, New Zealand og Stillehavsøyene vente lenger på teksten, som har ligget klar i flere måneder. Ved bispesynoden som for tiden pågår i Vatikanet, har to biskoper fra Oseania beklaget uteblivelsen av dokumentet.

Etter Afrika-synoden i 1994 offentliggjorde paven sin formaning (exhortasjon) Ecclesia in Africa under sin reise til Kamerun i 1995. Etter Amerika-synoden i 1997 offentliggjorde han Ecclesia in America under sin reise til Mexico i 1999. Og etter Asia-synoden våren 1998 reiste han til New Delhi i oktober 1999 for den formelle promulgasjonen av Ecclesia in Asia. Den siste regionale synoden var Europa-synoden i oktober 1999, men paven har ennå ikke gjort ferdig dokumentet som vil avslutte den synoden.

Kathpress 11. oktober og Catholic World News 9. oktober 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. oktober 2001

av Webmaster publisert 15.10.2001, sist endret 15.10.2001 - 21:37