Minst tre attentatplaner mot paven siden 1995

Vatikanet - KI (Zenit) - I de siste årene har pave Johannes Paul II vært gjenstand for minst tre mislykkede planlagte mordforsøk fra fundamentalistiske terroristgrupper. Sist onsdag bekreftet tidligere president Bill Clinton (1993-2001) at det i 1995 ble forpurret en plan om å myrde paven under hans reise til Filippinene. I følge CIA var hjernen bak komplottet terroristen Ramzy Youssef, som to år tidligere organiserte det første angrepet på Twin Tower i New York. Noen sier at Youssef er fra Kuwait, mens andre hevder at han er iraker. Historien om attentatplanene har blitt gjentatt flere ganger av ulike kilder, men det er første gang at en så høytstående person som USAs daværende president har nevnt den.

Onsdag avslørte også det italienske nyhetsbyrået AP.Biscom at under pavens nylige besøk i Syria hadde en muslimsk fundamentalistisk gruppe planlagt at en kvinnelig selvmordsbomber utstyrt med eksplosiver skulle kaste seg mot «Papamobilen» i gamlebyen i Damaskus. Etter eksplosjonen skulle terrorister i nærheten åpne ild. I følge AP.Biscom ble attentatet forhindret fordi CIA informerte Vatikanet før reisen, og at de sendte informasjonen til Syrias sikkerhetstjeneste, som iverksatte svært strenge sikkerhetstiltak.

Torsdag skrev den italienske avisen Corriere della Sera at en pakistansk statsborger ble arrestert i Salt Lake City i Utah i USA den 4. juni i år. I følge amerikanske etterforskere og FBI tilhørte han et terroristnettverk med forbindelser til Italia og andre europeiske land som planla å angripe Vatikanet. I forrige måned sa en NATO-kilde til Corriere della Sera at ekstremister fra al-Qaida, grunnlagt av Osama bin Laden, hadde plukket ut 30 mulige mål, hvorav ett var «av høy religiøs verdi».

Zenit 11. oktober 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. oktober 2001

av Webmaster publisert 15.10.2001, sist endret 15.10.2001 - 21:43