«Nobelprisen til FN og Kofi Annan er tegn for fremtiden»

Vatikanet - KI (Zenit/CWN/VIS/KAP) - «Tildelingen av Nobels fredspris til FN og organisasjonens generalsekretær Kofi Annan er et viktig tegn for institusjonens fremtid», sier Vatikanets permanente observatør ved FNs hovedkvarter i Genève, erkebiskop Diarmuid Martin. Til Vatikanradioen sier han videre at «den globale verden vil i stadig stigende grad trenge en verdensorganisasjon hvor alle stater er representert».

Erkebiskop Martin sier om Kofi Annan at han er «en svært ydmyk mann i måten han fremtrer på, en mann som har mot til å møte problemer, selv når det ikke er i stormaktenes interesser. Han er også en svært åndelig mann, og skjuler ikke det faktum at han henter styrke til sitt arbeid fra sine personlige åndelige og religiøse røtter». Pave Johannes Paul II har sendt et personlig gratulasjonstelegram til Kofi Annan.

Men det finnes også alltid kritiske røster. President Judie Brown i «American Life League» sier at prisen til FN er en «skandale», tatt i betraktning at et FN-organ nettopp har kunngjort et program for fødselskontroll og abort for afghanske flyktninger, noe som bare er det siste i en rekke FN-programmer «som viser fullstendig forakt for det ufødte liv».

Kofi Annan ble født den 3. april 1938 i Ghana, og allerede som 24-åring trådte han i FNs tjeneste. Han ble valgt til organisasjonens generalsekretær i 1996, og i slutten av juni i år ble han enstemmig gjenvalgt for en ny periode av fem år. Hans periode utløper ved årsskiftet 2006/07. Han er FNs syvende generalsekretær, men allerede den andre som mottar Nobels fredspris, etter at svensken Dag Hammarskjöld fikk prisen posthumt i 1961.

Zenit, Catholic World News og Kathpress 12. oktober og Vatican Information Service 15. oktober 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
15. oktober 2001

av Webmaster publisert 15.10.2001, sist endret 15.10.2001 - 22:35