Katolikker og ortodokse feirer påske samtidig

Vatikanet - KI (Zenit) - I Syria vil katolikker og ortodokse fra 2002 feire påske samtidig. Den gresk-melkittiske patriarken Gregor III signerte dekretet i begynnelsen av september for de gresk-katolske troende i Syria, som er i kommunion med paven. Under sitt besøk i Damaskus den 5. mai foreslo paven at de kristne i øst og vest skulle feire påske på samme dag, som et synlig tegn på arbeidet for full enhet.

Forskjellen i påskedateringen er et resultat av pave Gregor XIIIs reform av den liturgiske kalenderen i 1582. Østlige kristne, de fleste av dem ortodokse, fortsatte å beregne påsken i henhold til den eldre julianske kalenderen. Nå vil de 350.000 gresk-katolske i Syria gå tilbake til å feire påsken i henhold til den julianske kalenderen. Fra 1724 til 1857 brukte deres kirke den gamle kalenderen før de da byttet over til den romerske kalenderen.

Det nye skrittet er et tiltak for å forbedre forholdet til de ortodokse. Patriark Gregor sier at lokalkirkens behov gjør at han finner det best å vende tilbake til den andre kalenderen. Patriarken sier at han håper at de andre ritusene vil følge etter, og at snart hele Den katolske kirke vil feire påsken sammen med de ortodokse.

Zenit 19. oktober 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
19. oktober 2001

av Webmaster publisert 25.10.2001, sist endret 25.10.2001 - 17:22