Sakarov-prisen til den angolanske erkebiskop Camuenho

Brussel - KI (KAP/Zenit) - Årets «Sakarov-pris for meningsfrihet», som deles ut av Europaparlamentet, blir i år for første gang utdelt dobbelt. Det ble besluttet i Brussel av lederne for de fraksjonene som er representert i Europaparlamentet. Prisen går til den angolanske erkebiskopen Dom Zacarias Camuenho av Lubango og til to fredsaktivister og universitetsprofessorer fra Det hellige Land, palestineren Izzat Ghazzavi og israeleren Nurit Peled-Elhanan.

Prisutdelingen vil finne sted under et høytidelig møte i Europarlamentet i Strasbourg den 12. desember av parlamentspresidenten Nicole Fontaine.

Dom Zacarias Camuenho, som også er formann for bispekonferansen i Angola, leder en økumenisk fredskomité som er grunnlagt av kirkene i landet. Siden grunnleggelsen i april 2000 har komitéen arbeidet for å få partiet til president Jose Eduardo Dos Santos og UNITA-opprørerne under Jonas Savimbi til forhandlingsbordet. Den tidligere portugisiske kolonien («oversjøiske provinsen») Angola har siden uavhengigheten i 1975 vært herjet av en nesten sammenhengende borgerkrig. Også innsetting av FN-styrker i 1994 mislyktes. På slutten av 1998 brøt kampene ut igjen med full styrke. I løpet av krigen har hittil mer enn 500.000 mennesker blitt drept. Rundt fire av de tolv millioner innbyggerne har blitt tvunget på flukt, og nesten to millioner av dem er fullstendig avhengige av internasjonal hjelp.

Nylig har erkebiskopen appellert til begge sider om å inngå en betingelsesløs våpenhvile og å akseptere en dialog uten betingelser.

Europaparlamentets utmerkelse er oppkalt etter den sovjetiske fysikeren og vinneren av Nobels fredspris i 1975, Andrej Sakarov (1921-89). Blant de tidligere vinnerne er den tidligere sørafrikanske presidenten Nelson Mandela, den tsjekkoslovakiske politikeren Alexander Dubcek, den burmesiske opposisjonslederen Aung San Suu Kyi og den kinesiske dissidenten Wei Jingsheng. I fjor gikk prisen til den baskiske fredsbevegelsen Basta Ya.

Izzat Ghazzavi er en palestinsk forfatter og akademiker som har fått sitt arbeid sensurert, og som har vært fengslet en rekke ganger. Hans 16-årige sønn ble drept av den israelske hæren. Han får prisen sammen med Nurit Peled-Elhanan, hennes datter ble drept av en selvmordsbombe i Jerusalem, som ble sprengt av en palestinsk terrorist.

Kathpress og Zenit 19. oktober 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
19. oktober 2001

av Webmaster publisert 25.10.2001, sist endret 25.10.2001 - 17:30