Prest kritiserer pris til regimetro avis

Roma/Ho Chi Minh-byen - KI (KAP) - Tildelingen av Det internasjonale katolske presseforbundets (UCIP) Gullmedalje til den vietnamesiske avisen Cong Giao va Dan Toc, er blitt møtt med sterk kritikk fra den vietnamesiske Kirken. I et åpent brev til UCIP kaller redemptoristpateren Stephane Chan Tin, som virker i Ho Chi Minh-byen (Saigon), pristildelingen en «krenkelse av katolikkene i Vietnam». Chan Tin erklærte at avisen, som ble grunnlagt i 1969, er et organ for den regimetro «Patriotiske Front», og at den ved en rekke anledninger har grepet inn i kirkelige saker i kommunistpartiets ånd. Pristildelingen er en «alvorlig feil», som formodentlig skyldes manglende informasjon på UCIPs side.

Blant annet gikk det premierte bladet etter den kommunistiske maktovertakelsen i 1975 inn for å utvise den apostoliske delegaten, skriver Chan Tin. I tillegg gikk avisen i 1978 inn for konfiskering av fem klostre, og i 1988 gikk den sterkt ut mot helligkåringen av de 117 vietnamesiske martyrene.

Ved UCIPs 19. verdenskongress i Fribourg for en måned siden ble Cong Giao van Dan Toc tildelt det katolske forbundets pris for sin «innsats for meningsfrihet og menneskerettigheter».

Kathpress 22. oktober 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
22. oktober 2001

av Webmaster publisert 25.10.2001, sist endret 25.10.2001 - 17:49