Julen avlyst i engelsk by

London - KI (CWN) - Innbyggerne i den engelske byen Luton får ikke anledning til å feire jul i år, i stedet vil byens offisielle seremonier omdøpes til «Luminos», et ord som er hentet fra de svært populære bøkene om Harry Potter. I sine forsøk på å inkludere alle har denne byen i utkanten av London blitt beskyldt for «politisk korrekt paranoia» av både kristne og muslimske grupper.

Iain Bainbridge, en talsmann for Det kristne Institutt, beskriver vedtaket som «en latterlig overreaksjon». Han sier at bakgrunnen ikke er følsomhet for andre troende, men rent sekulær, og at i områder der det finnes mange av en bestemt etnisk gruppe, er det helt normalt at spesifikke religiøse feiringer blir akseptert. Han fortsetter: «Dette er politisk korrekthet som har gått av skaftet. I et land med en sterk kristen arv og en overveiende kristen konstitusjon er det galskap å ikke la dette manifesteres i julen. Vi er kjent som et land med religiøs toleranse, men det virker nå som om den kristne tro respekteres minst».

Akhbar Dad Khan, den tidligere generalsekretæren for Lutons islamske kulturselskap og en interreligiøs talsmann for det islamske samfunnet, sier at den kristne klagen er fullt ut forståelig. Han sier at alle mennesker fra alle trossamfunn anerkjenner og setter pris på hverandre. «Vi lever i et overveiende kristent samfunn, og mennesker med en annen tro har akseptert det. Alle religioner har sine karakteristika, og feiringer i en spesiell religion vil ikke fornærme andre. Vi er alle voksne mennesker».

Luton er den siste britiske byen som kommer under ild for å ha forandret navnet på julen. Glasgows feiring har blitt omdøpt til «Shine On», og enda nyligere til «Winter Festival». Birmingham har brukt uttrykket «Winterval» og Sheffield har ikke lenger julebelysning, men kaller det nå «city lights».

Catholic World News 5. november 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
5. november 2001

av Webmaster publisert 14.11.2001, sist endret 14.11.2001 - 12:48