Paven og Vatikanet mulig mål for al-Qaida

Vatikanet - KI (KAP) - Den tidligere høytstående CIA-mannen Vincent Cannistraro mener at pave Johannes Paul II og Vatikanet er et mulig mål for den islamske terrorgruppen al-Qaida. Osama bin Laden kan komme til å slå til igjen mellom amerikanernes Thanksgiving Day den 22. november og julen, sier han i et intervju med den romerske avisen La Repubblica sist søndag. Ved siden av USA kan også Roma være et mål, spesielt Vatikanet.

Han begrunner sin teori med at allerede i 1995 hadde al-Qaida-mannen Ramzi Youssef, som deltok i det første angrepet på World Trade Center i 1993, åpenbart planlagt et attentat på pave Johannes Paul II på Filippinene. I Youssefs bolig i Manila fant man den gang detaljerte opplysninger om pavens kortesje og den ruten han skulle kjøre, samt en prestedrakt, forteller Cannistraro. Det er å frykte at bin Laden vil forsøke å «rette opp igjen» dette mislykkede angrepet. Det som taler for tidspunktet rundt den kristne julen, er at al-Qaida vil hevne at USAs bombeangrep fortsetter inn i muslimenes fastemåned Ramadan, sier Cannistraro.

«Paven var den gangen et mål, og han er det fremdeles,» sier den tidligere CIA-mannen. Han er den åndelige leder for alle som bin Laden i 1998 erklærte sin Fatwa (hellig krig) mot. «Bombene fra anti-terror-koalisjonen faller i Afghanistan også under Ramadan. Osama vil ikke ha noen barmhjertighet og respekt for de kristnes hellige fest, julen. Angrepet kan igjen komme fra luften, men også fra sjøen,» sier anti-terror-eksperten Cannistraro.

Cannistraro maner vesten til ikke å undervurdere appellen fra Talibans åndelige leder, mulla Omar, i den britiske TV-kanalen BBC. «Hans trusler uttrykker ikke bare fortvilelsen hos en leder som ser sin verden bryte sammen. Appellen inneholder også bekjennelsen til en ny terrorbølge som allerede er planlagt», sier Cannistraro.

Kathpress 18. november 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
18. november 2001