Nye drakter for fransiskanere i Assisi

Assisi - KI (Zenit) - Fransiskanere i Assisi har engasjert en motedesigner i Milano for å lage en ny drakt for dem, skriver avisen The Telegraph i London. Sin svarte foldete drakt har fransiskanernes regulerte tredjeorden (Tertius Ordo Regularis Sancti Francisci - TOR) brukt i over 150 år, men brødrene sier at ikke bare «veier den et tonn», men den ser også ut som en klisjé og reflekterer ikke deres filosofi.

Elisabetta Bianchetti, en designerspesialist som har kreert drakter for kardinaler og monsignori, ble hentet inn for å lage noe «enklere, renere, mer dynamisk og profesjonelt». Hun har nå lagt frem sitt forslag, som er en fiks koksgrå modell i lett ull. Ved siden av å være mye lettere enn den nåværende svarte ulldrakten som veier 3 ½ kg, har den nye modellen brystlommer hvor brødrene kan ha mobiltelefonene sine.

Brødrene beskriver seg selv som «botgjørere» som vier seg til misjon og humanitært arbeid, og det meldes at de er fornøyd med resultatet. I forrige uke begynte de å bruke sine nye drakter, som de sier vil være både mer praktiske og komfortable. Draktskiftet har blitt samtaleemne i Assisi, hvor den hellige Frans grunnla fransiskanerordenen på 1200-tallet.

Det har også kommet kritikk, for eksempel fra journalisten Vittorio Messori, som er kommentator av kirkelige spørsmål. Han er ikke overbevist om behovet for en ny drakt og sier til et italiensk motemagasin: «Den hellige Frans skjelnet ikke mellom brødrene og de fattige, og av den grunn valgte han å kle seg i et stykke grov ull med et hull i midten. For å være tro mot denne ånden, burde brødrene i dag kle seg som de som står på bar bakke. Men da ville problemet fortsatt gjenstå: Hvor skal man ha mobiltelefonen sin?»

Padre Lino Temperini, en talsmann for tredjeordenen som har skrevet en bok om fransiskanerdrakter, er den som går i spissen for det han kaller drakt-«revolusjonen». Det var nødvendig å ha «mot og intelligens» for å endre en munkedrakt, sier han. Målet var å sikre at den ikke ble «teatralsk og virket mot sin hensikt». Han sier at selv om designen er «ny», er den basert på en krysning av den drakten som Frans bar selv og en gammel drakt laget i 1447. Han la til: «Ved å vende tilbake til en mer moderne, ydmyk stil, som faktisk er basert på en mye eldre modell, vender vi tilbake til den enkelheten som det er meningen at vi skal handle om.»

Zenit 18. november 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
18. november 2001

av Webmaster publisert 21.11.2001, sist endret 21.11.2001 - 23:04