Kardinal Alfonso Lopez Trujillo blir kardinalbiskop

Vatikanet - KI (VIS) - Pave Johannes Paul II har forfremmet den colombianske kuriekardinalen Alfonso Lopez Trujillo, som siden 1990 har vært president for Rådet for Familien, til kardinalbiskop. Han er 66 år gammel og ble kreert til kardinalprest i 1983. Han får som titularsete Frascati, som ble ledig da kardinal Paolo Bertoli døde den 8. november.

Kardinalkollegiet har tre klasser: Kardinaldiakoner, kardinalprester og kardinalbiskoper. Kardinalbiskoper er engasjert på heltid i Kirkens sentraladministrasjon i kongregasjonene («departementene») i den romerske kurien. Dem har paven gitt som titularsete et av de syv «suburbikariske» bispedømmene innenfor en radius av 60 km fra Roma: Ostia, Palestrina, Frascati, Albano, Velletri-Segni, Porto-Santa Rufina og Sabina-Poggio Mirteto.

Det er nå ni kardinalbiskoper: Bernardin Gantin (Benin) av Palestrina og Ostia, Joseph Ratzinger (Tyskland) av Velletri-Segni, Angelo Sodano (Italia) av Albano, Roger Etchegaray (Frankrike) av Porto-Santa Rufina, Lucas Moreira Neves (Brasil) av Sabina-Poggio Mirteto og altså Alfonso Lopez Trujillo (Colombia) av Frascati. Dessuten er de tre patriarkene i kardinalkollegiet også kardinalbiskoper: Nasrallah Pierre Sfeir (Libanon), patriark av Antiokia for Maronittene, Ignace Moussa I Daoud, syrisk-katolsk patriark (tidligere patriark av Antiokia for syrerne) og Stéphanos II Ghattas CM (Egypt), koptisk-katolsk patriark av Alexandria. Patriarkene har sine patriarkseter som titularseter. Kardinal Lopez Trujillo regnes som en av de ultrakonservative «haukene» i Vatikanet, og allerede i 1980 vurderte Opus Dei ham i L'Osservatore Romano som «det eneste fremskrittet som finnes i Kirken». Pave Johannes Paul II lytter gjerne til ham, noe som understrekes av dagens utnevnelse, og han har også vært nevnt som pavekandidat.

Vatican Information Service 19. november 2001 + arkiv KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
19. november 2001

av Webmaster publisert 21.11.2001, sist endret 21.11.2001 - 23:12