Ny strid om folkeavstemmingen om abort

Dublin - KI (KAP) - De politiske partiene i Irland strides fortsatt om den planlagte folkeavstemmingen om abort. Lederen for opposisjonspartiet Labour, Ruairi Quinn, beskylder i følge irske aviser regjeringen for å villede parlamentet i abortspørsmålet. Regjeringen under statsminister Bertie Ahern besluttet tirsdag å forelegge teksten som folket skal stemme over, til forfatningskomiteen for godkjennelse, og ikke til parlamentet i plenum. Ahern kaller opposisjonens anklager for hyklerske, og Quinn gikk frem på nøyaktig samme måte før folkeavstemmingen om abort i 1995.

Allerede denne uken vil regjeringen fjerne smutthull i sitt forslag til abortlovgivning, skriver Irish Times. Blant annet vil man innskrenke definisjonen på en medisiner som har rett til å foreta abort i risikograviditeter. Opposisjonen forlanger mange andre endringer i forslaget, uten å endelig fastlegge sin generelle holdning til abortspørsmålet. Samtidig startet en irsk livsrettsorganisasjon sin kampanje mot en endring av den bestående abortlovgivningen.

Regjeringens forslag fastsetter at det menneskelige livet begynner først etter at det befruktede egget har festet seg i livmoren (nidasjon). Imidlertid er den nøyaktige ordlyden som skal legges frem for folket i avstemmingen i begynnelsen av januar 2002, ennå ikke bestemt.

I Irland er det nå bare tillatt med svangerskapsavbrudd hvis morens liv er i fare. Men etter en folkeavstemming i 1995 har kvinner likevel lov til å skaffe seg informasjon om abortklinikker og å reise utenlands for å få foretatt en abort der.

Kathpress 22. november 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
22. november 2001