Paven ber aboriginer og ofre for presters misbruk om tilgivelse

Vatikanet - KI (Zenit/KAP) - I sin apostoliske formaning (exhortatione) «Ecclesia in Oceania» ber pave Johannes Paul II om tilgivelse fra kontinentets urbefolkning, aboriginene, og ofre for seksuelt misbruk begått av prester og ordensfolk. Dokumentet, som inneholder konklusjonene etter synoden om Oseania i 1998, ble offentliggjort sist torsdag. Paven skapte historie da han for første gang personlig publiserte dokumentet på Internett. Paven sa at han ville ha foretrukket å reise til Oseania for å levere dokumentet personlig, men det lot seg ikke gjøre.

I dokumentet heter det at synodefedrene støtter opprettelsen av «sannhetskommisjoner» for å rette på historisk urett begått mot urbefolkningen og sørge for forsoning i samfunnet». Det postsynodale dokumentet understreker at Kirken alltid vil forsvare regionens innfødte kulturer, og spesielt nevnes aboriginene i Australia og maoriene på New Zealand.

I dokumentet heter det også at «i visse deler av Oseania har seksuelt misbruk fra noen prester og ordensfolk ført til stor lidelse og åndelig skade for ofrene. Det har vært svært skadelig i Kirkens liv og har blitt et hinder for forkynnelsen av Evangeliet. Synodefedrene fordømmer alt seksuelt misbruk og alle former for maktmisbruk, både inne Kirken og i samfunnet som helhet. Seksuelt misbruk innen Kirken er et alvorlig brudd på Jesu Kristi lære og vitnesbyrd.»

Synodefedrene ber reservasjonsløst ofrene om tilgivelse.

Zenit 22. og 23. november og Kathpress 22. november 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
23. november 2001

av Webmaster publisert 27.11.2001, sist endret 27.11.2001 - 21:53