Paven til landet i mai 2002

Sofia - KI (KAP/Zenit/CWN) - Pave Johannes Paul II vil besøke Bulgaria for første gang mellom 23. og 25. mai 2002 og vil møte representanter for de katolske og ortodokse kirkene, men også for de jødiske og muslimske gruppene i landet. Dette melder den bulgarske utenriksministeren Solomon Passi etter en samtale i Sofia med den nye ansvarlige for pavens reiser, Msgr Renato Boccardo. Boccardo bekrefter at paven vil være i Bulgaria på festen for slavernes apostler Kyrillos og Methodios den 24. mai, som er helligdag i Bulgaria.

I tillegg til hovedstaden Sofia vil paven også besøke Plovdiv rundt ti mil unna, hvor han vil saligkåre tre prester fra kongregasjonen assumpsjonistene, nemlig patrene Kamen Vitsjev, Pavel Djidjov og Josafat Sjisjkov, som ble skutt av kommunistene i 1952. Det er også mulig at paven vil besøke landets største kloster, Rila.

Paven er blitt invitert til landet av fire presidenter, sist av Petar Stojanov. Også 75 bulgarske intellektuelle har i år startet et initiativ for å få besøk av paven. I en samtale med Boccardo og den apostoliske nuntius i Sofia, erkebiskop Antonio Mennini, bekreftet den bulgarsk-ortodokse patriark Maksim synet til den hellige synode i sin kirke, som ikke vil invitere paven offisielt til landet.

Invitasjonen kommer fra staten. Som bakgrunn for denne holdningen er det nevnt både kirkerettslige og praktiske grunner. Imidlertid er kirkeledelsen beredt til et møte med paven i tråd med den tradisjonelle bulgarske gjestfriheten.

Vatikanet har tidligere stadig gjentatt at pave Johannes Paul II er beredt til å reise til Bulgaria hvis dette kunne bidra til forsoning innen den bulgarsk-ortodokse kirken, som er rammet av sterke spenninger. Mellom 1996 og 1998 var kirken til og med splittet gjennom valget av en mot-patriark. Til tross for bileggelsen av skismaet finnes det fortsatt sterke motsetninger mellom de ulike fløyene i kirken.

Muslimene i Bulgaria er glade for besøket, sier lederen Selim Mechmed. Utenriksminister Passi understreker at Bulgaria lenge har imøtesett et pavebesøk. Han håper også at det kan rydde bort mistanken i den internasjonale offentligheten om at landet var innblandet i attentatet på paven i 1981. Tre bulgarere er mistenkt for å ha organisert Mehmet Ali Agças attentat. Serguei Antonov, en av de mistenkte, ble arrestert i Roma i 1982, men løslatt fire år senere på grunn av «mangel på bevis». En bulgarsk granskning etter kommunismens fall fant ingen bevis på bulgarsk innblanding i attentatet.

I Bulgaria er Den katolske kirke en liten minoritet på rundt 1% av de 7,9 millioner innbyggerne. Rundt 85% er ortodokse, mens 13% er muslimer.

Kathpress og Zenit 29. november og Catholic World News 30. november 2001 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
30. november 2001

av Webmaster publisert 09.12.2001, sist endret 09.12.2001 - 20:25