Pavens sjefsastronom kritiserer Stephen Hawking

Vatikanet - KI (KAP/NTB) - Lederen for Vatikanets romobservatorium i Castel Gandolfo, den amerikanske jesuittpateren og professoren George Coyne (68), kritiserer den britiske bestselgerforfatteren Stephen Hawkings teser om universets opprinnelse. I et intervju med dem italienske avisen Corriere della Sera den 7. januar sa Coyne at Hawking bare er naturvitenskapsmann og ikke har noen utdannelse innen filosofi og teologi. Han kritiserer fremfor alt Hawkings slutning om at universet ikke har noe startøyeblikk. Coyne erklærte at selv om denne tesen stemmer, må den ikke føre til at Guds eksistens som Skaper utelukkes, som Hawking gjør.

I intervjuet kritiserer teologen og astrofysikeren Coyne, som har ledet Vatikanets observatorium siden 1978, også den katolske presteutdannelsen. Der forekommer det ikke noen naturvitenskapelige aspekter, noe som gjør at mange prester ikke er menn av dagens verden og dermed bare halvveis kan fylle sine embeter. I Kirken finnes det en «viss ideologisk leir» som ikke vil befatte seg med naturvitenskap. Disse menneskene tror ikke på den vitenskapelige erkjennelse og vil unngå diskusjoner som går ut fra den.

Professor Coyne mener også at det er sannsynlig at det finnes liv også på andre planeter. «Universet er så stort at det vil være dumt å tro at vi er noe unntak,» sier han og mener at det foreligger stadig flere vitenskapelige beviser for at det er liv i verdensrommet. Han legger ikke skjul på at oppdagelsen av slikt liv vil reise interessante spørsmål for troende. «Dersom vi forestiller oss at utenomjordisk liv eksisterer, vil det bevise at Gud har gjentatt andre steder det som eksisterer på jorden.» Han medgir imidlertid: «Men om jeg møtte en intelligent skapning fra en annen verden, som fortalte meg at også hans folk ble frelst av Gud som sendte sin eneste sønn, ville jeg måtte spørre meg selv om hvordan det kunne være mulig at hans eneste sønn var til stede på flere steder samtidig. Slike tanker vil utgjøre en stor utfordring,» sier Coyne.

Kathpress og NTB 7. januar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. januar 2002

av Webmaster publisert 09.01.2002, sist endret 09.01.2002 - 16:01