Anglikansk primas førtidspensjonerer seg

London - KI (KAP/Zenit/CWN) - Primas for Den anglikanske kirke og erkebiskop av Canterbury, George Carey, kommer til å trekke seg fra sitt embete den 31. oktober 2002. Før den 66-årige Carey går av, vil han imidlertid lede feiringen av dronning Elisabeth IIs 50-årsjubileum på den britiske tronen i juni. Dronningen er nominelt overhode for Den anglikanske kirke i England. Etter den anglikanske kirkeretten kan erkebiskopen gå av først ved fylte 70 år. Carey fyller 67 år den 13. november 2002.

Erkebiskopen av Canterbury er åndelig overhode for alle verdens anglikanere, et fellesskap som teller rundt 70 millioner troende i mer enn 160 land. Da Carey i 1991 ble utnevnt til den 103. erkebiskop av Canterbury av daværende statsminister Margaret Thatcher, ble han regnet som en kompromisskandidat som kunne forsone konservative og liberale. Selv regnes han som konservativ, særlig i spørsmål om seksualmoral, hvor han er sterkt kritisk til liberaliseringen. De siste årene har han mer og mer blitt anklaget for svak ledelse og for mangel på entydig stillingstaken i aktuelle samfunnspolitiske spørsmål. Kritikerne laster også Carey personlig for den vedvarende nedgangen i antallet kirkebesøkende på søndager.

I tillegg har hans embetsperiode vært preget av striden om ordinering av kvinner til prester i Den anglikanske kirke. Den første kvinnen ble presteviet i 1994. Dette skrittet førte blant annet til nye spenninger i forholdet til Den katolske kirke, samt en del høyt profilerte konvertitter til katolisismen.

Etter Careys kunngjøring har mediene vært fulle av utførlige spekulasjoner om hvem som blir hans etterfølger. Carey beskriver stillingen som «anstrengende, men også vidunderlig fascinerende og takknemlig». Erkebiskopen av Canterbury må holde sammen de divergerende hovedstrømningene i Den anglikanske kirken - mer «katolsk» eller mer «protestantisk», liberal eller konservativ o moralspørsmål og synet på kvinneprester.

Blant kandidatene til stillingen som ny primas er også biskopen av Rochester, Michael Nazir-Ali, som er av pakistansk avstamming. Det vil i tilfelle være første gang at den anglikanske statskirken blir ledet av en med ikke-hvit innvandrerbakgrunn. Også den walisiske erkebiskopen Rowan Williams, som regnes som liberal, har i følge spekulasjonene store sjanser til å bli valgt. Nevnt blir også biskop Richard Chartres av London, kapellan for Careys forgjenger Robert Runcie. På grunn av sin avvisning av kvinneprester regnes han som konservativ.

En kommisjon på tolv medlemmer skal komme med forslag på ny erkebiskop av Canterbury. Blant de tolv er en av Careys stedfortredere, erkebiskopen av York (nr 2 i det anglikanske hierarkiet), tre prester, tre legfolk og fire representanter for erkebispedømmet Canterbury. Denne kommisjonen foreslår to navn, og den endelige beslutningen tas av statsministeren, som også kan be om en ny forslagsliste. Til slutt meddeler statsministeren sitt valg til dronningen, som må foreta den offisielle utnevnelsen.

Ved nyheten om Careys kommende avgang takker Vatikanet ham for hans økumeniske engasjement. Rådet for kristen enhet uttaler at han på en spesiell måte har gått inn for en fordypning og forsterkning av de katolsk-anglikanske forbindelsene. Carey har truffet paven oftere enn sine forgjengere, og uforglemmelig er bildet da han sammen med pave Johannes Paul II og en ortodoks leder åpnet Den hellige dør i basilikaen San Paolo fuori le Mura ved inngangen til det hellige år 2000.

Lederen for Den katolske kirke i England og Wales og erkebiskop av Westminster, kardinal Cormac Murphy-O'Connor, priser Careys «integritet, nidkjærhet og mot». De to har lenge vært nære venner, og like før Murphy-O'Connor ble utnevnt til erkebiskop av Westminster etter kardinal Basil Hume, ble han tildelt et doktorat i teologi av erkebiskop Carey som en anerkjennelse for hans arbeid for økumenikken.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 7. og 8. januar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
8. januar 2002

av Webmaster publisert 09.01.2002, sist endret 09.01.2002 - 21:28