Skjerpede regler for behandling av pedofilisaker

Vatikanet - KI (KAP/Zenit/CWN) - Vatikanet har offentliggjort nye regler for kirkelige straffesaker ved presters seksuelle misbruk av mindreårige og andre alvorlige forbrytelser mot sakramentenes hellighet. Reglene forplikter alle stiftsbiskoper til å henvise alle slike saker til Troslærekongregasjonen i Vatikanet, og samtidig forlenges foreldelsesfristen i saker som gjelder misbruk av mindreårige. De nye reglene sier ingen ting om straffereaksjoner, men i henhold til kirkeretten er strengeste straff å bli utelukket fra prestestanden.

De nye reglene gjengis på latin i siste utgave av Vatikanets meldingsblad Acta Apostolicae Sedis (AAS). De settes i kraft gjennom et motu proprio (apostolisk brev «på eget initiativ») fra pave Johannes Paul II med tittelen Sacramentorum sanctitas tutela («Vern av sakramentenes hellighet»), som offentliggjøres i samme utgave av AAS. Brevet er underskrevet den 30. april 2001. Reglene er skrevet av Troslærekongregasjonen under ledelse av kardinal Joseph Ratzinger, og de ble sendt til alle stiftsbiskoper og ledere av ordenssamfunn allerede i mai 2001, men er ikke tidligere offentliggjort.

Brevet fra Troslærekongregasjonen skildrer tre kategorier av «alvorlige forbrytelser» (delicta graviora): forbrytelser mot eukaristiens hellighet, mot skriftemålets hellighet og mot den moralske vandel. Sistnevnte defineres som «overtredelser mot det sjette bud[*] begått av en kleriker med personer under 18 år». Tidligere har kirkeretten satt aldersgrensen for seksuelle forbrytelser til 16 år. Når det gjelder foreldelse, sier reglene at saken kan forfølges i opptil ti år etter at offeret er fylt 18 år. Hittil har kirkeretten operert med en foreldelsesfrist på fem år.

Skriver fastlegger også at Troslærekongregasjonen i prinsippet skal behandle alle delicta graviora. Biskopene skal rapportere alle sakene til Vatikanet, men hvis det ikke foreligger spesielle omstendigheter, delegerer kongregasjonen behandlingen til bispedømmets domstol. Troslærekongregasjonens tribunal er likevel eneste ankeinstans i alle saker.

De nye reglene inneholder også reaksjoner mot tilfeller av forbudt interkommunion med andre kirkelige fellesskap. «Koncelebrasjon av eukaristien sammen med geistlige fra kirkelige fellesskap som ikke innehar apostolisk suksesjon og ikke anerkjenner prestevielsens sakramentale natur», regnes nå som delictum gravius. Dermed differensierer Troslærekongregasjonen klart mellom de protestantiske kirkelige fellesskap (deriblant lutheranere og anglikanere) og de ortodokse, gammelorientalske og gammelkatolske Kirker, som innehar apostolisk suksesjon (et bispeembete som går tilbake til apostlene) og som anerkjenner prestevielsen som et sakrament. Hittil har reglene forbudt koncelebrasjon av eukaristien sammen med «prester og embetsinnehavere fra kirker og kirkelige fellesskap som ikke står i fullt fellesskap med Den katolske kirke».

Som andre «alvorlige forbrytelser» nevner Troslærekongregasjonen blant annet vanhelligelse av eukaristien, brudd på skriftemålets hemmelighet og utnyttelse av skriftemålet til seksuelle handlinger. Etter avslutningen av en sak som gjelder delictum gravius blir de stedlige kirkelige domstoler nå forpliktet til umiddelbart å sende alle dokumenter til Troslærekongregasjonen. Sakene vil bli behandlet strengt konfidensielt.

De nye reglene skal beskytte rettighetene til de skadelidende ofrene, til kirkene og ordenene som har blitt rammet av skandale og lidd skade samt retten til et forsvar for dem som blir anklaget. Noen kritikere hevder likevel at domstolene snarere tar sikte på å skjule overgrep enn å beskytte dem som er misbrukt. Den kirkelige behandlingen vil ikke erstatte sivile eller strafferettslige søksmål, men de nye reglene sier ikke noe om en biskop har plikt til å informere myndighetene dersom de kirkelige instansene finner en prest skyldig i overgrep.


Det sjette bud: «Du skal ikke bryte ekteskapet». Den katolske Kirkes katekisme sier: Kirkens Tradisjon har forstått det sjette bud slik at det angår hele den menneskelige seksualitet.


Kathpress 3. januar, Zenit og Catholic World News 8. januar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
8. januar 2002

av Webmaster publisert 31.03.2010, sist endret 31.03.2010 - 20:48