Vatikanet benekter at pave Paul VI ville selge Pietà

Vatikanet - KI (Zenit/KAP) - Vatikanet benekter en melding om at pave Paul VI (1963-78) ville selge Michelangelos Pietà, som står i Peterskirken, og gi pengene fra salget til de fattige. En pressemelding fra Vatikanets talsmann, dr. Joaquin Navarro-Valls, sier at nyhetsmeldingen er grunnløs. «Tvert imot var det nettopp Paul VI som etter at Pietà var utstilt i USA, ga streng beskjed om at Michelangelos marmorstatue aldri mer skulle forlate Vatikanet uten spesifikk tillatelse fra paven gjennom Statssekretariatet,» la Navarro-Valls til.

Pressemeldingen fra Vatikanets talsmann kom som en reaksjon på en melding i den italienske avisen Diario, som skriver at den franske antikvitetshandleren Daniel Wildenstein i juli 1978 ble mottatt av pave Paul VI for å undersøke salget av Pietà og andre av Vatikanets kunstskatter til inntekt for de fattige. Wildenstein døde den 1. februar, og artikkelen er basert på hans memoarer. De ble først utgitt på fransk i september 2001 under tittelen Marchands d'Arts, mens Diario hevder at de tre sidene som omhandlet møtet med paven, ble fjernet i den italienske oversettelsen på grunn av «press fra Vatikanet».

Vatikanets talsmann avslørte at biskop Pasquale Macchi, pave Paul VIs personlige sekretær, er i besittelse av et brev som Wildenstein skrev til ham etter å ha utgitt sine memoarer på fransk. I brevet benekter antikvitetshandleren at paven ga uttrykk for noen intensjon om å selge skulpturen. «Eksistensen av dette brevet til biskop Macchi førte til at disse sidene, som Wildenstein selv hadde avsannet, ble fjernet fra den italienske utgaven,» forklarte Navarro-Valls til journalister.

Pietà er en statue som viser Jomfru Maria som holder sønnens døde legeme etter korsfestelsen, og den er et ungdomsverk av Michelangelo, laget til jubileumsåret 1500. På 1970-tallet ble statuen skadet med hammer av den ungarske kunstneren Laszlo Toth, som man mener var mentalt ute av balanse og som aldri ga noen grunn for sin ugjerning. Den reparerte statuen er nå utstilt bak skuddsikkert glass til høyre like etter inngangen i Peterskirken.

Utstillingen av Pietà i USA på 1960-tallet vakte sterke reaksjoner i Italia. Like delte var reaksjonene da paven symbolsk solgte den tiaraen han ble kronet med og ga pengene til de fattige. Dette var for øvrig siste gang en pave ble kronet med tiara ved sin innsettelse - både pave Johannes Paul I og Johannes Paul II ga i 1978 avkall på kroning. Paul VIs tiara ble kjøpt av kardinal Francis Spellman, erkebiskop av New York, og den befinner seg i erkebispedømmets museum. Dette salget førte til frykt for at paven ville selge flere av Vatikanets kunstskatter.

Kathpress og Zenit 1. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
1. februar 2002

av Webmaster publisert 05.02.2002, sist endret 05.02.2002 - 13:46