Strid om katolsk radiomesse

Minsk - KI (KAP) - I Hviterussland har det igjen blitt overført katolske gudstjenester i den statlige radioen etter en forbigående pause. Men den katolske kringkastingsansvarlige sogneprest Vladislav Zavalnjuk sier til journalister at det bare er stilt 30 minutter til rådighet for messeoverføringen, som fortrenger et program med en musikkhitliste. Derfor kan man ikke lenger ha direkteoverføringer, men må sende redigerte opptak. I følge Zavalnjuk hadde direkteoverføringene av messene rundt en million lyttere.

Kanal 1 i den nasjonale hviterussiske radioen innstilte den 6. januar overføringene av katolske søndagsmesser. Overføringene fra kirken Ss. Simon og Helena i Minsk hadde pågått siden 1993. Lyttertallene var høye, og fremfor alt eldre mennesker hørte regelmessig på overføringen, sier Zavalnjuk.

Regjeringsavisen Vitebskij Rabotskij krevde tidligere i en artikkel at virksomheten til Den katolske kirke i Hviterussland måtte stoppes, da den var en trussel for den tradisjonelle ortodokse kirken. Det britiske østeuropa-nyhetsbyrået Keston Institute melder at både direktøren for den nasjonale radioen, Vladimir Martynov, og den direkte ansvarlige lederen for radioens kulturavdeling, Jelena Babak, nekter å gi en begrunnelse for den overraskende innstillingen av direkteoverføringer av katolske messer. Babak tilbakeviser antagelser om at dette skrittet skyldtes press fra statlig side eller fra den ortodokse kirken. Det handler bare om en programreform i radiostasjonen.

Arkimandritt Ioann av det hviterussiske eksarkatet av Moskva-patriarkatet understreker på sin side på spørsmål fra Keston Institute at det ikke finnes noen overføring av ortodokse liturgier i hviterussisk radio. Men dette skyldes ikke noen prinsipielt antikirkelig innstilling. I stedet er ortodokse gudstjenester ganske enkelt «for lange» - en overføring av dem ville legge beslag på to timer sendetid.

Kathpress 6. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
6. februar 2002