Kirkelige protester veltet planene om Dracula-park?

Bucuresti - KI (KAP) - Etter kirkelige protester er den planlagte byggingen av en Dracula-fornøyelsespark i byen Sighisoara i Transilvania (Erdély/Siebenbürgen) blitt mindre sannsynlig. Potensielle investorer som Coca Cola har hoppet av prosjektet på grunn av kirkenes innvendinger, slik at personene bak planene til nå bare har klart å skaffe en fjerdedel av de nødvendige midlene. Dette skriver det uavhengige rumenske tidsskriftet Viata religiosa.

Representanter for de rumensk-ortodokse, gresk-katolske og lutherske kirkene har gått mot utnyttelsen av merkverdige myter til turistformål og mot en forfalskning av den nasjonale arv. Også innbyggere i Sighisoara har demonstrert mot fornøyelsesparken, fordi byen dermed ville bli et tiltrekningspunkt for satanister.

Den rumenske regjeringen kunngjorde for kort tid siden at det skulle bygges en temapark viet den legendariske vampyren, som iren Bram Stoker diktet opp på slutten av 1800-tallet i sin roman «Dracula». Prosjektet ble godkjent av det rumenske senatet i november. Den historiske bykjernen i Sighisoara står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Byen regnes som fødestedet til Dracula-legendens forbilde, fyrst Vlad III Tepes (1430-77). Han hersket imidlertid slett ikke i Transilvania, men var fyrste av Valakia, et rumensk landskap mellom Transilvania og Moldova, Svartehavet og Bulgaria. Han var kjent for sin grusomhet og sin behandling av tyrkiske fanger, opprørske adelsmenn og ortodokse prester. Han ble kalt «spidderen» på grunn av sin forkjærlighet for å spidde sine motstandere og vise dem frem på staker.

Byggearbeidene på det mer enn 60 hektar store området skulle begynne til våren. Turistdepartementet i Romania regnet med mer enn en million besøkende i året.

Kathpress 19. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
19. februar 2002

av Webmaster publisert 20.02.2002, sist endret 20.02.2002 - 00:46