Melding om kvinner på Athos var feil

Athen - KI (KAP) - Ortodokse talsmenn betegnet mandag en melding fra et tysk nyhetsbyrå som «feilaktig». Den fortalte at kvinner fra i sommer «for første gang» kunne komme inn i et kloster på området til den autonome munkerepublikken Athos. Ruinene av et kloster som ble forlatt i middelalderen, er ikke en del av munkerepublikken, blir det understreket av talsmennene. Det er riktig at klosterruinene skal bygges ut til et museum. Ettersom det ikke ligger på munkerepublikkens territorium, er det selvsagt også tilgjengelig for kvinner. «Feilmeldingen» kom etter et foredrag av en arkeolog i Saloniki.

At klosterrepublikken på Athosfjellet ikke er tilgjengelig for kvinner, blir også akseptert av Den europeiske union (EU). Den frie flyt av mennesker gjelder ikke for munkerepublikkens territorium. Der har kvinner ingen adgang, til tross for Schengen-avtalen, og bare ortodokse kristne kan tre inn som munker eller slå seg ned som eneboere.

Den 336 km² store klosterstaten på halvøya Chalkidike er folkerettslig et «kondominium» under Hellas' og Den økumeniske patriarken av Konstantinopels felles herredømme. Den har en forfatning, regjering, parlament og jurisdiksjon som er sanksjonert av det greske parlamentet og det økumeniske patriarkatet, men folkerettslig er den ikke avtaledyktig. Den greske guvernøren som utøver statlig oppsikt er tjenesterettslig likestilt med prefekten for forvaltningsområdet, men er ikke underlagt verken innenriks- eller utenriksdepartementet i Aten.

Kathpress 18. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
18. februar 2002

av Webmaster publisert 21.02.2002, sist endret 21.02.2002 - 23:37