Ukrainsk kardinal maner «latinske»katolikker til mer takt

Warszawa/Kyjiv - KI (KAP) - Den ukrainsk-katolske storerkebiskopen av Lviv, kardinal Lubomyr Husar, maner Den romersk-katolske Kirken i landet til «mer takt». Den ukrainsk-katolske («unerte») Kirken er fortsatt «i en svært svak posisjon», sier kardinalen i et intervju med den polske avisen Gazeta Wyborcza. Derfor må de latinske katolikkene i Ukraina «være taktfulle og forståelsesfulle, særlig siden de beveger seg inn på territoriet til en annen kultur og konfesjon».

Hans kirke opplever ikke den samme understøttelse som den romersk-katolske. Og dersom ikke pave Johannes Paul II, som hadde en ukrainsk-katolsk mor, hadde en personlig interesse, «ville vår stilling ha vært enda dårligere», sier Husar. «Det finnes stadig personer i Roma som oppfatter oss som en hindring,» legger han til. I denne sammenheng kritiserer han aktivitetene til de tallrike romersk-katolske prestene fra Polen som virker i Ukraina, og han sier at de må gå frem mer «sensibelt» i sitt pastorale arbeid. Men samtidig fordømmer kardinalen alle anti-polske ytringer i Ukraina.

Den ukrainske Kirke av bysantinsk ritus i union med Roma var forbudt mellom 1946 og 1989 og i denne tiden tvangsinnlemmet i den russisk-ortodokse kirken. Man regner med at nå tilhører igjen 10% av befolkningen (ca 6 millioner mennesker) denne kirken. Det ortodokse patriarkatet i Moskva betrakter gjenoppstandelsen av denne kirken som et av de viktigste hindrene i den økumeniske dialogen med Roma.

Kathpress 21. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
21. februar 2002

av Webmaster publisert 25.02.2002, sist endret 26.04.2019 - 20:15