Ortodokse i Moskva demonstrerer mot «katolsk ekspansjon»

Moskva - KI (KAP) - Rundt 1.500 ortodokse troende deltok fredag i et protestarrangement i Moskva mot Den katolske kirke. Foran det apostoliske nuntiaturet i den russiske hovedstaden ropte demonstrantene taktfast paroler som «Nei til vatikansk ekspansjon». På plakatene kunne man lese utsagn som «Ut med paven» og «Dette er ortodokst land». Parlamentsmedlemmet Gennadij Gudkov sa til demonstrantene at Vatikanets beslutning om å opprette fire bispedømmer i Russland er «ydmykende». «Det hellige Russland» må beskyttes mot enhver «utenlandsk invasjon», sa Gudkov.

De ortodokse anklager Den katolske kirke for aggressiv misjonering og verving av troende (proselyttisme). Som protest mot Vatikanet nektet patriark Alexej II av Moskva kort etter opprettelsen av bispedømmene å møte kuriekardinal Walter Kasper, president for Det pavelige rådet for fremme av kristen enhet, som ønsket å føre samtaler med de ortodokse i Moskva i slutten av februar.

Vatikanet avviser den ortodokse kritikken med henvisning til at Den katolske kirke i lang tid har vært til stede i Russland, og at det nå bare er de normale kirkelige strukturene som er gjenopprettet etter tiden med kommunistisk undertrykkelse.

Kathpress 22. februar 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
22. februar 2002