Kardinal Franjo Kuharic død

Zagreb - KI (KAP) - Kardinal Franjo Kuharic, som var erkebiskop av Zagreb i Kroatia fra 1970 til 1997, døde mandag morgen den 11. mars, 82 år gammel. Den kommunistiske regjeringen i det tidligere Jugoslavia regnet Kuharic som «systemfiende» fordi han ofte fordømte Tito-kommunistenes religionsforaktende og diskriminerende politikk. Da pave Johannes Paul II i februar 1983 kreerte ham til kardinal, regnet myndighetene i Beograd dette som en «fiendtlig handling».

Etter utbruddet av krigen på Balkan ble kardinalen en energisk forsvarer for menneskerettighetene og krevde stadig at de utenlandske statene skulle drive en sanksjonspolitikk mot aggressorene. I mange år var kardinal Kuharic president for den daværende jugoslaviske bispekonferansen. Etter opprettelsen av den selvstendige staten Kroatia ble Kuharic i juni 1993 valgt til den første presidenten for den kroatiske bispekonferansen. I september 1994 var han vert for paven under pastoralbesøket i den kroatiske hovedstaden.

Franjo Kuharic ble født den 15. april 1919 som 13. barn i en bondefamilie i kroatiske Pribic. Han studerte filosofi og teologi i Zagreb. Den 15. juli 1945 ble han presteviet av den salige kardinal Alojzije Stepinac (salig 1998). Den 3. mai 1964 ble han bispeviet som hjelpebiskop av Zagreb. I 1970 overtok han som erkebiskop av Zagreb etter kardinal Franjo Seper, som pave Paul VI (1963-78) hentet til Vatikanet som prefekt for Troslærekongregasjonen.

I den kommunistiske æraen gikk Kuharic med ettertrykk inn for borgerlige rettigheter og bevaring av trosfriheten i Jugoslavia. Dermed kom han i konflikt med regimet og fikk heftige kampanjer mot seg i jugoslaviske medier. I pressen ble det til og med krevd at det aldri mer måtte bli noen kroatisk kardinal i Jugoslavia.

Ved siden av sin innsats for religionsfrihet, borgerlige rettigheter og frie virkemuligheter for Kirken var det fremfor alt kravet om rehabilitering av kardinal Stepinac som brakte Kuharic i konflikt med regimet. Den daværende erkebiskopen av Zagreb ble i 1946 av Tito-regimet dømt til 16 års fengsel. Til slutt gjorde hans helseproblemer at han ble flyttet fra fengselet til sin kroatiske hjemby Krasic, hvor han satt i husarrest til sin død i 1960.

Da det gamle Jugoslavia falt fra hverandre krevde kardinal Kuharic flere ganger respekt for det kroatiske folkets selvbestemmelsesrett. Han fordømte den serbiske føderale hærens og serbiske militsgruppers aggresjon mot Kroatia og det kroatiske folk, men han tok like sterk avstand fra overgrep på kroatisk side. Samtidig var Kuharic svært opptatt av et forbedret forhold til den serbisk-ortodokse kirken, og møter med den serbiske patriarken Pavle sto i disse anstrengelsenes tegn. Der gikk de to kirkelederne sammen inn for en slutt på kampene i det tidligere Jugoslavia.

Det kroatiske nyhetsbyrået IKA melder at kardinal Kuharic skal begraves torsdag den 14. mars kl 11 i katedralen i Zagreb.

Kathpress 11. mars 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. mars 2002

av Webmaster publisert 11.03.2002, sist endret 11.03.2002 - 21:31