Erkebiskopen av Cali myrdet

Bogota - KI (KAP/Zenit) - I Columbia er den 63-årige erkebiskopen av Cali, Isaías Duarte Cancino, drept i et attentat. Han var en av de fremste kritikerne av den venstreorienterte geriljaen i Colombia. Han hadde foretatt en vielse i kirken Den gode Hyrde i et av Calis fattigste strøk da han ble skutt utenfor kirken av to attentatsmenn på motorsykkel. Han ble truffet av seks skudd og ført til sykehus, hvor han ble erklært død. Foreløpig er det ingen som har tatt på seg ansvaret for mordet, og motivet er heller ikke klart.

En talsmann for erkebispedømmet sier at politiet allerede om ettermiddagen var bedt om å gi erkebiskop Duarte bedre beskyttelse, etter at man hadde oppdaget mistenkelige personer. Men politiet reagerte ikke. Gjerningsmennene skal ha vært i 20-årsalderen. Presten Joaquin Cortes, som ble såret i attentatet, er nå utenfor fare.

Erkebiskop Duarte har i lang tid kritisert geriljaen for deres angrep og bortføringer. Borgerkrigen i landet har pågått i 37 år og har kostet mer enn 200.000 mennesker livet og gjort to millioner mennesker til flyktninger. Den har blusset opp til ny styrke etter at fredssamtalene med den største opprørergruppen FARC brøt sammen den 20. februar. Den mindre «Nasjonale frigjøringshæren» (ELN) deltar fortsatt i fredssamtaler med regjeringen i Havanna på Cuba. Erkebiskop Duarte har ofte kritisert ELN på grunn av deres massebortføringer i hans bispedømme. I tillegg erklærte han offentlig at valgkampen til noen av kandidatene til parlamentsvalget den 10. mars er finansiert av narkotikakarteller.

Duarte ble i 1995 utnevnt til erkebiskop av Cali, landets tredje største by med to millioner innbyggere. Som biskop i byen har han stadig kritisert geriljaens voldelige aksjoner og narkotikahandelen, men også regjeringen i Bogota. Den kolombianske Kirken har lenge fryktet for hans liv. Han vakte stor oppsikt i 1999, da han ekskommuniserte geriljamedlemmer fra ELN som bortførte 150 mennesker fra en kirke under en messe. Gislene ble til slutt satt fri uskadet.

Mordet på erkebiskop Duarte to måneder før presidentvalget den 26. mai er et nytt høydepunkt for volden i det latinamerikanske landet. I de siste tre ukene har senatoren Marta Catalina Daniels blitt myrdet og presidentkandidaten for De grønne, Ingrid Betancourt, blitt bortført. I slutten av 2001 forsøkte Duarte å ta et nytt fredsinitiativ med et brev til Colombias president Andres Pastrana og til de største geriljaorganisasjonene og foreslått våpenhvileforhandlinger. Men i midten av februar avbrøt Pastrana den fredsdialogen som han selv hadde startet i 1998 med opprørsgruppen FARC.

Kathpress og Zenit 17. mars 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
17. mars 2002

av Webmaster publisert 20.03.2002, sist endret 20.03.2002 - 12:08