Katolsk biskop «persona non grata»

Roma - KI (KAP/Zenit/CWN/KNS) - Den katolske biskopen av Irkutsk i Øst-Sibir, Georgij (Jerzy) Mazur SVD (48), ble fredag nektet innreise på flyplassen Sjeremetjevo 2 ved Moskva da han kom med fly fra Warszawa. Selv om han hadde gyldig visum som ikke utløper før i januar 2003, ble han nektet innreise i Den russiske føderasjonen. Etter timelange forhandlinger, hvor også en medarbeider fra nuntiaturet i Moskva ble koblet inn, ble biskop Mazur meddelt at han var «persona non grata» i Russland og måtte vende tilbake til Polen. Biskop Mazur måtte deretter fly tilbake til Warszawa, hvor han nå oppholder seg i et hus hans kongregasjon har i nærheten av den polske hovedstaden.

Biskop Mazur tilhører kongregasjonen «Det guddommelige ords selskap» (Societas Verbi Divini - SVD), hvor medlemmene kalles Verbitter eller Steyler-misjonærer. Han håper at han så snart som mulig kan vende tilbake til Øst-Sibir. Han er polsk statsborger. For flere år siden søkte han om russisk statsborgerskap, men hittil har han ikke fått søknaden innvilget. Hans bispedømme, St. Josef i Irkutsk, er med sine nesten 10 millioner km² verdens største katolske bispedømme når det gjelder utstrekning. Det bor rundt 50.000 katolikker i bispedømmet. Av Russlands 144 millioner innbyggere er rundt 2/3 ortodokse, mens det til sammen er rundt 600.000 katolikker (0,4%) [Vatikanets tall er 1,3 millioner].

I kirkelige kretser antar man at anledningen for innreiseforbudet er de diplomatiske motsetningene om det såkalte apostoliske prefekturet Karafuto. Dette kirkelige området ble opprettet i 1932 og omfattet den sørlige delen av øya Sakhalin, som var da japansk. Russland hadde måttet avstå dette området etter den russisk-japanske krigen i 1905. Etter Andre verdenskrig ble Sør-Sakhalin og Kurilene igjen russisk.

Da Den katolske kirke begynte å gjenoppbygge sine strukturer i Russland etter kommunismens fall, ble biskop Mazur utnevnt av Vatikanet til apostolisk administrator av prefekturet Karafuto. Dette japanske navnet står fortsatt i Vatikanets offisielle årbok «Annuario Pontificio», selv om byen for lengst har fått tilbake sitt russiske navn Jusjno-Sakhalinsk. Dette skyldes at Vatikanet også i dette tilfellet står fast på sitt prinsipielle standpunkt: Før det foreligger en fredsavtale mellom Japan og Russland, kan ikke området anerkjennes som russisk. Fredag skulle det avgjøres i det pavelige Statssekretariatet om prefekturet Karafuto også formelt skal integreres i bispedømmet Irkutsk, men noen offisiell erklæring foreligger foreløpig ikke. Biskop Mazur sa imidlertid mandag til Keston News Service at Vatikanet «for tre dager siden» hadde akseptert den russiske regjeringens foretrukne navn på prefekturet, «Sør-Sakhalin».

Forholdet mellom Russland og Den hellige Stol har blitt kraftig forverret etter innreiseforbudet, og Vatikanet har protestert skarpt mot utvisningen. Pressetalsmann Joaquin Navarro-Valls fastslår at utvisningen er et klart brudd på KSSE-avtalen i Wien i 1989, som ble undertegnet av den daværende Sovjetunionen. Der forplikter statene seg til å respektere religiøse felleskaps rett til å opprette egne organisasjonsstrukturer og å respektere fellesskapenes rett til å utnevne og erstatte eget personell i henhold til egne behov og regler. Navarro-Valls håper at vedtaket om biskop Mazur blir omgjort og at han snart kan vende tilbake til sine troende i Øst-Sibir. Russlands diplomatiske representant ved Den hellige Stol, Vitalij Litvin, ble innkalt til Statssekretariatet i Vatikanet etter utvisningen. I følge Vatikanets misjonspressebyrå Fides sa ambassadøren at han ikke visste noe om biskopens innreiseforbud. I Moskva har både den apostoliske nuntius, erkebiskop Georg Zur, og den polske ambassadøren i Moskva engasjert seg for den utviste biskopen gjennom diplomatiske kanaler.

Allerede den 5. april ble den italienske presten Stefano Caprio nektet innreise av grensepolitiet i Moskva ved at hans visum ble fratatt ham da han reiste til Italia for å besøke slektninger. Caprio leder to menigheter i nærheten av Moskva og er også kapellan ved den italienske ambassaden i den russiske hovedstaden.

Av de 215 katolske prestene i Russland er det store flertallet utlendinger, siden utdannelsen av russiske geistlige var nærmest umulig i Sovjet-tiden. Av de fire katolske biskopene i Russland har bare erkebiskopen av Moskva, Tadeusz Kondrusiewicz, og biskopen av Novosibirsk, Iosif Werth, fått innvilget russisk statsborgerskap. I likhet med biskop Mazur har heller ikke biskopen av Saratov, Kliment Pickel, russisk pass. Biskop Pickel stammer fra det gamle DDR og er tysk statsborger. Begge har fått vite at den eneste måten de kan bli russiske statsborgere på, er å gifte seg med en russisk kvinne...

Rundt 350 ortodokse kristne demonstrerte søndag utenfor den katolske katedralen i Irkutsk. Med paroler som «Ned med den katolske ekspansjonen i Russland» støttet demonstrantene vedtaket fra de russiske myndighetene om å utvise biskop Mazur, melder det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass. Samtidig ba katolikkene inne i kirken for at deres biskop måtte få vende tilbake.

Demonstrasjonen, hvor i tillegg til ortodokse kristne også velkjente nasjonalister deltok, forløp rolig, understreker ordinariatskansler Josif Veclavik. Etter manifestasjonen overleverte demonstrantene ham en erklæring hvor det appelleres til de statlige myndighetene om «å gjøre alt for å få en slutt på den polsk-katolske ekspansjonen i Sibir». Polakkene som bor i Sibir ble oppfordret til ikke å støtte «Vatikanets og NATOs planer om å ødelegge den russisk-ortodokse kirke. Disse planene stammer fra pave Johannes Paul II og den tidligere amerikanske presidentrådgiveren Zbigniew Brzezinski, heter det.

De russiske katolske biskopene viser til at innreiseforbudet for biskop Mazur er i strid med den russiske grunnloven. Overfor Vatikanradioen sier biskop Mazur at han er svært overrasket over utvisningen. Funksjonærene anga ingen grunn, men sa bare at avgjørelsen var tatt av «en høyere myndighet». Biskopen sier at han allerede har opplevd så mye i Russland at han regner med alle mulige vanskeligheter, men han visste ikke at de kunne nekte ham som biskop innreise til det bispedømmet hvor han arbeider.

Mandag innkalte den polske regjeringen den russiske ambassadøren til utenriksdepartementet i Warszawa. De forlanger svar på hvorfor en polsk statsborger med gyldig pass og gyldig oppholdstillatelse blir nektet innreise i Russland. Samtidig leverte den polske ambassadøren i Moskva en note til det russiske utenriksdepartementet hvor det forlanges en forklaring på de russiske myndighetenes fremgangsmåte. Man forventer også at beslutningen blir omgjort.

Kathpress 20.-22. april, Zenit 21. april, Catholic World News 20. april og Keston News Service 22. april 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
22. april 2002