Biskoper reagerer med avsky på politisk mord

den Haag - KI (KAP) - De nederlandske katolske biskopene reagerer med «forferdelse og avsky» på det brutale mordet på den høyrepopulistiske politikeren Pim Fortuyn. I en første uttalelse som ble offentliggjort natt til tirsdag, uttrykker de sin medfølelse overfor familie og pårørende. Biskopene oppfordrer samtidig til å tenke grundig over den økende volden i samfunnet.

Den 54-årige Fortuyn ble skutt og drept mandag kveld etter et radiointervju i Hilversum. Politiet har arrestert den antatte gjerningsmannen, en venstreorientert 33-åring av nederlandsk opprinnelse. Fortuyns politiske parti ville i følge meningsmålingene få minst 25 av de 150 setene i nasjonalforsamlingen ved parlamentsvalget den 15. mai. Regjeringen har i dag bestemt at valget skal gjennomføres som planlagt.

Ved kommunalvalget i Rotterdam fikk hans liste i mars 34% av stemmene. Fortuyn, som åpent bekjente seg som homofil, har i valgkampen fremfor alt gjort innvandring og asylsøking til temaer. I erklæringer og intervjuer har han samtidig advart mot en dialog med islam og mot «islamiseringen av samfunnet». I flere intervjuer har han betegnet seg som katolikk.

Formannen for den nederlandske bispekonferansen, kardinal Adrianus Simonis, fordømte mordet på Fortuyn som et «brutalt angrep på menneskelivets uangripelighet». Kardinalen uttrykker håp om at menneskene nå besinner seg og tenker mer på fredelig sameksistens. Mordet er et tegn på den grenseløse individualismen i samfunnet. Selv om han ikke kjenner morderens motiv, sier kardinalen at den avskyelige handlingen viser at man er i ferd med å miste respekten for andre.

Også islamske samfunn reagerer med sjokk. «Også vi beklager volden, om vi nå var enige med ham eller ikke», sa en talsmann for den islamske organisasjonen Yoesuf. Den tyrkisk-islamske kulturforeningen fordømte udåden som et «feigt angrep». Paraplyorganisasjonen SPIOR for islamske organisasjoner sier at «politikken i vårt land må ikke føres med kuler, men med ord».

Kathpress 7. mai 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. mai 2002

av Webmaster publisert 07.05.2002, sist endret 07.05.2002 - 23:36