Misbruksanklagede prester protesterer mot avsettelse

Washington - KI (KAP) - Fem amerikanske prester som er beskyldt for seksuelt misbruk av ungdommer, har protestert mot at de er avskjediget av erkebiskopen av Chicago, kardinal Francis George. Avisen Washington Post skriver at de fem mener at deres rettigheter, som også er sikret gjennom kirkeretten, er krenket. Hjelpebiskop Raymond Goedert sier til avisen at erkebispedømmet nå samler alle dokumenter i dem fem sakene for å oversende dem til Vatikanet.

Etter den amerikanske bispekonferansens vedtak om nye strenge retningslinjer for behandling av mistenkte prester, som ennå ikke er godkjent av Vatikanet, er prosedyrene «ennå nye for oss», sier hjelpebiskopen. I øyeblikket vet man ikke hva en anke på avskjedigelsene føre til, «fordi vi først må finne ut hva Roma venter av oss», sier Goedert. I midten av juni vedtok de amerikanske biskopene på et plenumsmøte i Dallas strenge retningslinjer for behandling av klerikale seksualforbrytere. Ifølge retningslinjene kan disse i fremtiden straks avskjediges. Men før de nye bestemmelsene kan tre i kraft i USA, må de godkjennes av Vatikanet.

Kirkerettseksperten William Woestman fra Chicago uttaler seg skeptisk til vedtakene fra Dallas. De nye retningslinjene setter for eksempel ut av kraft bestemmelsene om foreldelsesfrister som var vedtatt allerede for ti år siden. I tillegg ble beskyldte presters misbruk også tidligere straffet. «Jeg formoder at Vatikanet vil avvise noen av de bestemmelsene som biskopene har vedtatt, fordi de strider mot kirkeretten», legger Woestman til.

Ifølge Washington Post er det også i andre bispedømmer problemer med de nye retningslinjene. For eksempel avviser erkebiskop Daniel Pilarczyk av Cincinnati å gi myndighetene navnene på fire forflyttede geistlige. Prestene er nå bare i begrenset grad virksomme i sjelesorg og utgjør ingen fare, sier bispedømmets talsmann San Andriacco til avisen. I tillegg må begrepet «seksuelt misbruk» bli nøyaktig definert.

Kathpress 4. juli 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
4. juli 2002

av Webmaster publisert 08.07.2002, sist endret 08.07.2002 - 21:34