Katolsk grensetreff i Sødra Lappland

Lørdag 15. juni arrangerte St. Eysteins menighet, Bodø, og Kristi Moderens församling, Umeå, et grensetreff i Tärnaby, et lite sted i Sødra Lappland. Omtrent 60 personer fra de to menighetene satte hverandre i stevne der, og det var første gang nabomenighetene møttes og antagelig første gang i historien at det ble holdt messe i Tärnaby.

Deltagerne fra St. Eysteins menighet hadde reist fra bl.a. Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Bodø. De med lengst vei trengte fem timer i bil for å nå Tärnaby. Like lang tid trengte deltagerne fra Umeå som kanskje er Nord-Sveriges viktigste by med bl.a. universitet. Men Kristi Moders Församling hadde også med deltagere fra innlandsbyer som Lycksele og Vilhelmina. Det viste seg at begge menighetene hadde det til felles med alle katolske menigheter i Norden at de er meget sammensatt m.h.t. nasjonalitet. Men i tillegg har disse nordlige menigheter det til felles at de hver omfatter ca. 500 personer fordelt på enorme territorier.

Den historiske handelsforbindelse mellom Mo i Rana og Sverige er i dag blitt til den 480 km lange mellomriksvei "Blå Vägen" (E12) mellom Mo i Rana og Umeå. Den passerer Tärnaby som i dag er et populært vintersportssted. Der ble det i 1782 bygd et kapell for at tilreisende prester kunne holde gudstjeneste for den samiske befolkningen. Tärnaby har nå en nyere kirke. Men på det gamle kirkestedet er det reist et kapell for bruk ved sommerarrangementer, og det ble velvillig stilt til disposisjon fra Svenska Kyrkan. Grensetreffet bestod ikke bare av messe som ble koncelebrert av den indiskfødte svenske kyrkoherde i Umeå, f. Just José Thomas, og sognepresten i Bodø, p. Torbjørn Olsen, men også av spising av smørgossar og grillmat, norske og svenske sommersanger, leker for barna m.v. Etter noen timer sluttet man med Angelus og Salve Regina.

Deltagerne var meget fornøyd med denne måten å møtes på, og det ble nærmest tatt som en selvfølge at det måtte følges opp med årlige grensetreff av dette slag.

P. Torbjørn Olsen, sogneprest i St. Eystein, Bodø
10. juli 2002

av Webmaster publisert 10.07.2002, sist endret 10.07.2002 - 11:18