Kardinal Tettamanzi ny erkebiskop av Milano

Vatikanet - KI (KAP/Zenit/VIS/CWN) - Pave Johannes Paul II har utnevnt kardinal Dionigi Tettamanzi (68) til ny erkebiskop av Milano. Han har til nå vært erkebiskop av Genova. Samtidig innvilget paven avskjedssøknaden til kardinal Carlo Maria Martini SJ (75), som nådde Kirkens pensjonsalder i februar og da søkte om avskjed i henhold til kirkeretten. Milano er med sine 4,8 millioner katolikker og 3.200 prester det største bispedømmet i Europa. Martini har ledet det i mer enn 22 år siden 1979.

Dionigi Tettamanzi ble født den 14. mars 1934 i Renate i provinsen Milano i Lombardia i Nord-Italia. Han gikk på et kirkelig gymnas i Seveso og studerte teologi i Venegono og ved det pavelige universitetet Gregoriana i Roma. Han ble presteviet den 28. juni 1957 av Milanos erkebiskop Giovanni Battista Montini, den fremtidige pave Paul VI (1963-78) og arbeidet først som sjelesørger i erkebispedømmet Milano. I 1959 tok han doktorgraden i teologi ved Gregoriana med avhandlingen «Legfolkets apostoliske plikt». Fra 1966 til 1986 underviste han i moralteologi i Venegono. Han var spesielt opptatt av spørsmål om ekteskap og familie. I 1987 ble han utnevnt til rektor for det lombardiske seminaret i Roma, og samtidig underviste han i moralteologi ved Gregoriana.

I 1989 ble han utnevnt til erkebiskop av Ancona-Osimo av pave Johannes Paul II, og han ble bispeviet av den daværende erkebiskopen av Milano, kardinal Martini. I 1991 ble han utnevnt til generalsekretær for den italienske bispekonferansen. I 1995 utnevnte paven ham til erkebiskop av Genova, og samme år ble han valgt til visepresident for den italienske bispekonferansen. I 1998 kreerte paven ham til kardinal. Han har arbeidet for flere bispesynoder og vatikanske institusjoner, og på grunn av hyppige bokutgivelser regnes han som ekspert på områdene bioetikk, seksualmoral og familie.

Sist var erkebiskopen av Genova i sentrum for offentlighetens interesse da han i anledning G8-toppmøtet i Genova i 2001 viste forståelse for innholdet i anti-globaliseringsdemonstrantenes anliggender. Selv om han samtidig manet demonstrantene til å ta avstand fra voldelige aksjoner, ble han gjenstand for kritikk fra politiets side etter at volden eksploderte.

I pressens spekulasjoner har Tettamanzi lenge vært regnet som favoritt til å overta erkebispestolen i Milano. De to andre fremste kandidatene var kardinal Giovanni Battista Re, prefekt for Bispekongregasjonen i Vatikanet, og biskop Renato Corti av Novaro, som tidligere var generalvikar i Milano under kardinal Martini. Selv om kardinal Tettamanzi er helt forskjellig fra Martini i personlig stil og pastorale tilnærming, nyter han stor popularitet i Italia og regnes generelt som et populært valg.

Det er ekstremt uvanlig at en kardinal flyttes fra et erkebispedømme til et annet - denne utnevnelsen har ingen presedens i nyere italiensk historie. Innen det italienske hierarkiet har Tettamanzi blitt regnet som moderat og inntatt en posisjon midt mellom landets best kjente innfødte prelater: kardinal Martini, som blir sett på som leder for de liberale kreftene, og kardinal Giacomo Biffi av Bologna (74), en frittalende konservativ.

Nå starter en ny runde med spekulasjoner i italienske medier om hvem som vil bli utnevnt til ny erkebiskop av Genova. Den som oftest nevnes i mediene i øyeblikket, er biskop Cesare Nosiglia (57), som nå er hjelpebiskop i Roma og nestkommanderende for pavens generalvikar, kardinal Camillo Ruini (71). Nosiglia fikk mye ros for sin strålende organisering av Jubileumsåret 2000 i Roma, og han ble også nevnt som en mulig ny patriark av Venezia.

Med sin utnevnelse til erkebispestolen i Milano rykker kardinal Tettamanzi frem til teten i favorittsjiktet foran det neste pavevalget. Av 1900-tallets åtte paver kom to fra erkebispestolen i Milano, nemlig Pius XI (1922-39) og den ærverdige Paul VI (1963-78), noe som bare overgås av de tre fra patriarkstolen i Venezia, den hellige Pius X (1903-14), den hellige Johannes XXIII (1958-63) og Guds tjener Johannes Paul I (1978).

Kathpress, Zenit, Vatican Information Service og Catholic World News 11. juli 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. juli 2002

av Webmaster publisert 13.07.2002, sist endret 19.05.2014 - 09:11